Ontsnapt uit Treblinka

6

Lijsten 1

Bijna een miljoen Joden werden in de Tweede Wereldoorlog vermoord in het vernietigingskamp Treblinka, dat alleen op vernietiging was gericht. Minder dan zestig mensen overleefden het kamp. De meeste gedeporteerden werden onmiddellijk na aankomst vergast, slechts enkelen konden langer overleven omdat zij moesten helpen bij het werk dat de vernietiging met zich meebracht. Richard Glazar was een van hen. Met enkele andere heldhaftige gevangenen organiseerden hij en zijn vriend Karl Unger in augustus 1943 een opstand. Veruit het grootste deel van de groep die kon vluchten werd alsnog opgepakt en vermoord, maar Glazar en Unger ontkwamen In dit boek vertelt Glazar het verhaal van zijn deportatie, de gruwelijke werkelijkheid van het kamp, de beraming van de opstand en zijn vlucht. Hij geeft scherp maar in ingehouden proza een pijnlijk levendig beeld van de dagelijkse gang van zaken, van de ss-bewakers, van zichzelf en zijn medegevangenen. De opstand in het kamp getuigt ervan dat mensen zelfs onder verschrikkelijke omstandigheden soms toch de moed vinden zich te verzetten.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
384
Laatste editie
17 september 2016
Uitgeverij
Atlas Contact
ISBN
9789045030012 , 9789045030029
Bestel dit ebook vanaf  €6,99 bijAdvertentie

Hebban recensie

    Silvia van Gimst Hebban Recensent

Een aangrijpende levenswandel

door Silvia van Gimst op 09-07-2017

In Ontsnapt uit Treblinka doet Richard Glazar een gedetailleerd verslag van zijn verblijf in het vernietigingskamp Treblinka tijdens de Tweede Wereldoorlog. In tegenstelling tot vele anderen wordt hij daar met zijn beste vriend Karl te werk gesteld. Na een periode van ondoenlijke werkzaamheden en de blootstelling aan allerlei grillen van de kampleiding nemen ze uiteindelijk samen met een aantal...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic