Onzichtbaar goud

0

We hebben goud in handen, die kreet zou geklonken kunnen hebben bij de vondst van de enorme aardgasbel bij het Groningse Slochteren in 1959. Toch duurde het nog jaren voordat we beseften wat deze vondst voor Nederland betekende. Onze verzorgingsstaat zou nooit zonder de aardgasbaten tot stand gekomen zijn. De gasrijkdom maakte ons echter ook lui.
We hebben jarenlang boven onze stand geleefd. Dutch Disease werd in het buitenland een gevleugelde term voor onze spilzucht. En nog altijd zorgen de aardgasgelden ervoor dat Nederland zich meer kan permitteren dan zijn grondstofarmere buren.
Onzichtbaar goud schetst het unieke samenspel van veranderingen in Nederland: van een middenmoter tot een van de rijkste landen in Europa, de invloed van ons gas op economie, politiek en vooral het dagelijkse leven. In het boek komen onder andere aan de orde de aanleg van het aardgasnet, de oliecrises, de uit de hand gelopen overheidsuitgaven en de globalisering. Bekende en minder bekende Nederlanders en buitenlanders kijken terug, maar werpen ook een blik vooruit: wat als ons gas op is?
Onzichtbaar goud is een rijk en gevarieerd geïllustreerd boek, dat aantoont dat Nederland er zonder aardgas heel anders zou uitzien.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
304
Laatste editie
24 juni 2009
Uitgeverij
WBOOKS
ISBN
9789040086113
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic