Oorlogszone Zoo

1

Mei 1945. Aan de oorlog in Europa was een einde gekomen. Geallieerde bombardementen en huis-aan-huis-gevechten tussen de Wehrmacht en het Rode Leger hadden Berlijn veranderd in een ruïne. Ook de imposante 19e-eeuwse dierentuin aan de rand van park Tiergarten had zwaar geleden onder het oorlogsgeweld. Vele uit koers geraakte bommen waren er neergekomen. Gedurende de Slag om Berlijn veranderde de zoo in een slagveld, toen tanks en granaten er hun verwoestende werking uitoefenden. Het terrein van de eens zo druk bezochte topattractie was verworden tot een huiveringwekkend kraterlandschap. Overal lagen dode soldaten en karkassen van dieren. Nog geen 100 van de ongeveer 3.500 dieren overleefden.

Oorlogszone Zoo vertelt de aangrijpende geschiedenis van de Berlijnse dierentuin en zijn medewerkers en dieren in oorlogstijd. Ook de ontstaansgeschiedenis en wederopbouw komen aan bod. Dit is het verhaal over hoe geweld en dictatuur de Berlijnse zoo zijn onschuld deden verliezen. Maar ook een verhaal over dierenliefde, menselijke overlevingskracht en de herrijzenis van het historische en maatschappelijke icoon dat de Berlijnse dierentuin nog steeds is.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
103
Laatste editie
05 januari 2016
Uitgeverij
Brave New Books
ISBN
9789402138573
Advertentie

Lezersrecensies (1)

Een prachtige aanvulling op de bestaande oorlogsliteratuur!

door: Annabel Junge 1 like
In 'Oorlogszone Zoo' vertelt Kevin Prenger het verhaal van de Berlijnse dierentuin in de Tweede Wereldoorlog. Deze dierentuin was één van de vele dierentuinen die beschadigd werden door bombardementen. Het boek toont de zinloosheid van de oorlog. Het boek begint met een kort historisch...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic