Opdrupgaard van Courbet tot Kobke

0

Het museum Ordrupgaard bij Kopenhagen is ver buiten de Deense landgrenzen bekend om zijn verzameling Franse impressionisten. Daarnaast is er een fraaie collectie Deense kunst uit de 19e eeuw te vinden, de zogenaamde Deense Gouden Eeuw.
Het museum werd in 1918 gebouwd als landhuis door de architect Gotfred Tvede in opdracht van Wilhelm Hansen. Hansen was Staatsraad van Denemarken en directeur van een verzekeringsmaatschappij. Samen met zijn vrouw Henny bracht hij een kunstcollectie bijeen van Franse kunst uit de school van Barbizon en de periode van het impressionisme. Hansen reisde regelmatig naar Parijs waar hij werken verwierf van Manet, Monet, Renoir, Cézanne en Gauguin.
In 1936 overleed Wilhelm Hansen aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Zijn weduwe bleef tot haar dood op Ordrupgaard wonen en liet in haar testament het huis en de kunstcollectie na aan de Deense staat met de bedoeling er een museum van te maken. Twee jaar later opende Ordrupgaard zijn deuren als nationaal museum. In 2005 werd er een nieuwe vleugel aan het museum toegevoegd, ontworpen door de architecte Zaha Hadid. De wintertuin, een belangrijk onderdeel van het landhuis, kreeg in de moderne architectuur een nieuwe betekenis.

Verschenen in
Aantal pagina’s
144
Laatste editie
03 september 2007
Uitgeverij
WBOOKS
ISBN
9789040084072

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic