Optimisme

0

Waarom trekken we ons meer aan van tegenslagen dan van positieve berichten, waarom koesteren we vooral het slechte nieuws? Zijn we te cynisch om nog ergens in te kunnen geloven? Of zijn wij te makkelijk geworden: als we niets verwachten van onszelf, kunnen we ook niet fallen?
Tegenover natuurrampen staan we machteloos, maar veel leed is het gevolg van menselijk handelen. Veel leed is dus ook door ons op te lossen. Die oplossingen liggen dikwijls binnen handbereik, als we ze maar zien. Denk maar aan de anti-kernwapenbeweging, de val van de Berlijnse muur, de anti-apartheidsbeweging, of de massale, wereldwijde vredesdemonstraties. Zonder deze initiatieven van gewone mensen zou de wereld er anders uitzien. Er is redden tot optimisme.
OPTIMISME is een inspirerend boek dat ons verstarde denken wil overtuigen van zijn ongelijk door het stellen van prangende vragen. Rebecca Solnit toont ons dat het geen onmenselijke wilskracht vergt de toekomst positief tegemoet te zien - de politiek laat ons in de steek, maar we zijn niet machteloos. Sterker nog, in deze nieuwe eeuw staan we sterker dan ooit.
REBECCA SOLNIT (Californi 1961) is politiek activiste, kunstcritica en cultuurhistorica en heeft zeven veel geprezen non-fictieboeken op haar naam staan, waaronder Wanderlust: A history of walking. Ze woont in San Francisco.
‘Solnit schrijft gepassioneerd en betrokken, haar proza barst van kracht en vernuft.' - The Independent
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
173
Laatste editie
19 februari 2007
Uitgeverij
Uitgeverij Cossee
ISBN
9789059361416

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic