Over galg en rad - Executieplaatsen in Drenthe

0

In dit tweede deel in de serie Erfgoed van Drenthe staat de criminele rechtspraak in Drenthe centraal, in het bijzonder de plaatsen waar de vonnissen voltrokken werden en waar terechtgestelden te pronk werden gesteld of begraven.
De lezer wordt meegenomen vanaf het begin van de jaartelling, de periode waaruit een groot aantal van de veenlijken stammen, zoals het meisje van Yde en het paar van Weerdinge. Via de in de Middeleeuwen tot galgenbergen getransformeerde grafheuvels en het onderzoek naar het leven van de daarin begraven criminelen, voert de tocht naar de in de 17de eeuw in Assen ingerichte centrale gerechtsplaats van de Landschap Drenthe (tegenwoordig de provincie Drenthe). De opgraving van deze executieplaats in 2003/2004 heeft, in combinatie met historisch bronnenonderzoek, nieuwe informatie opgeleverd over de omgang met wetsovertreders in de Nieuwe Tijd.
Het boek is rijk geïllustreerd met kaarten en fotos; veel van de fotos zijn speciaal voor het boek gemaakt. De publicatie is niet alleen relevant voor archeologen en historici, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Drenthe.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
200
Laatste editie
01 maart 2010
Uitgeverij
WBOOKS
ISBN
9789040085758
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic