Paradigma De mens als god

0

De negen planetaire grenzen zijn onze Negen Geboden.
Tot voor kort leefden we in het Holoceen. Zo noemt de wetenschap het tijdperk waarin de mensheid op aarde tot bloei kwam. De aarde bepaalde onze levensomstandigheden.
Nu leven we in het Antropoceen. Zo heet het tijdperk waarin de mens de zaken naar zijn hand zet. Nu is het de mens die het wel en wee van de aarde bepaalt. De mens als god.
Wij botsen tegen negen 'planetaire grenzen' en daarvan zijn we ons amper bewust. Zeven grenzen heeft de wetenschap gekwantificeerd. Dat wil zeggen, er hoort een getal bij dat we niet mogen overschrijden als we willen dat de aarde onze beschaving blijft dragen.
Wij overschrijden al drie grenzen, die van het klimaat, de stikstof en de biodiversiteit. De biodiversiteit is er het slechtst aan toe.
Wie dit boek leest, zal begrijpen dat drastische maatregelen acuut nodig zijn. Mark Lynas gaat die niet uit de weg. Hij komt met, soms ongemakkelijke, oplossingen, die hij - net als de grenzen - wetenschappelijk onderbouwt.
In dit boek beschrijft Mark Lynas de negen ecologische grenzen van de expertgroep van 29 vooraanstaande wetenschappers rond Johan Rockström. Het zijn de grenzen van de biodiversiteit, het klimaat, de stifstof, het landgebruik, het zoetwater, het gif, de aerosolen, de verzuring van de oceanen, de ozon.
De ecologische schuld die we opbouwen is veel ernstiger dan de schuldencrisis. Lees dit boek
over een nieuwe en betere manier om naar onze planeet te kijken.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
299
Laatste editie
05 oktober 2011
Uitgeverij
Samenwerkende Uitgevers VOF
ISBN
9789062245109

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,95
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic