Peter de Grote in Baasrode

,

0

In de Oost-Vlaamse gemeente Baasrode leeft de legende dat de Russische tsaar Peter de Grote op het einde van de 17e eeuw op een van de scheepswerven van Baasrode gewerkt heeft. In de 20e eeuw heeft de populaire volksverteller Abraham Hans dit gegeven uitgewerkt in twee volksverhalen: twee Baasrodenaars gaan in op het verleidelijke aanbod van tsaar Peter om voor veel geld in Rusland schepen te gaan bouwen. Maar de brave Vlamingen komen bedrogen uit en moeten Rusland ontvluchten.
Ook in andere landen waar Peter geweest is en zelfs waar hij niet geweest is, bestaan legenden over de excentrieke tsaar, maar de verhalen van Abraham Hans zijn uniek, omdat ze een mondelinge overlevering over een feit dat niet plaatsgevonden heeft in een literaire vorm hebben gegoten.
Dit boek reconstrueert deze legende en plaatst ze in een Europese context. Voor het eerst zijn de verhalen van Hans weer toegankelijk gemaakt. Ze worden geïllustreerd door tien tekeningen van de Russische cartoonist Vladimir Nenasjev die speciaal voor deze editie gemaakt zijn.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
104
Laatste editie
11 februari 2016
Uitgeverij
BENERUS VZW
ISBN
9789081673839

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic