Pleidooi voor een nieuwe publieke moraal

0

¿Als een reiziger in Frankrijk, Finland, Polen, Zwitserland, Engeland, Duitsland, Hongarije, Amerika of Canada zou vragen wat mensen daar werkelijk beweegt en wat ze willen bereiken, kan het antwoord zijn: meer geld, werk, liefde, God of wat dan ook. Maar het zou ook in toenemende mate de belofte van ¿een eigen leven¿ zijn. [¿] Het is amper overdreven om te zeggen dat het dagelijks gevecht om een eigen leven te leiden de collectieve ervaring van de westerse wereld is geworden.¿ (Beck & Beck-Gernsheim, 2002)
Moderne mensen leven in een posttraditionele orde. De traditie leverde een vertrouwde inbedding. Ze vormde een ¿groot verhaal¿ en een gemeenschappelijk kader dat mensen veel directieven en weinig individuele keuzes bood. Intussen zijn de regels en gewoontes van de traditie vervangen door het aanbod van de markt, wetenschap en technologie. Moderne individuen zijn calculerende burgers geworden.
Sinds enkele decennia heerst alom onbehagen over de zelfgerichtheid van het huidige individualisme. ¿Je eigen leven leiden¿ wordt steeds vaker opgevat als een project van persoonlijke groei. Daarbij raken mensen blind voor zaken die het ¿dikke ik¿ overstijgen en die nu juist de voedingsbodem zijn voor een werkelijk rijk zelf.
Welke levenshouding moeten laatmoderne mensen vandaag ontwikkelen? We hebben behoefte aan een nieuwe publieke moraal zodat mensen een geëngageerde levensstijl voeren. De fundamentele opdracht voor iedereen is sociale zelfverwerkelijking.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Laatste editie
05 april 2011
Uitgeverij
Uitgeverij SWP B.V.
ISBN
9789088500671
Bestel dit boek vanaf  €13,50 bij

bestellen
bestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic