Polariseren binnen onze grenzen

0

In Nederland werd polderen een werkwoord dat staat voor consensusvorming. Recent lijken tegenstellingen steeds vaker aangescherpt te worden. In media, politiek en in de wijk leidt polariseren soms tot heftige emoties. Inmiddels is polariseren zelf ook onderwerp van debat. Sommigen duiden polariseren negatief: het is slecht voor de sociale cohesie en de democratie. Anderen pleiten juist vóór polariseren omdat dit het inhoudelijk debat bevordert.
In Polariseren binnen onze grenzen pleit de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) voor ruimte om uiting te geven aan maatschappelijke tegenstellingen, maar niet onbegrensd. De samenleving heeft behoefte aan spelregels die het mogelijk maken om polariseren als kracht te benutten en waar nodig tegenstellingen te overbruggen. In dit advies beantwoordt de RMO de vraag hoe bestuur, politiek, media en rechtspraak kunnen bijdragen aan een omgeving waarin polariseren minder bedreigend en juist verrijkend is.
De RMO is de adviesraad van de regering en het parlement op het terrein van participatie van burgers en stabiliteit van de samenleving. De RMO werkt aan nieuwe concepten voor de aanpak van sociale vraagstukken.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Laatste editie
04 november 2009
Uitgeverij
Uitgeverij SWP B.V.
ISBN
9789088501036
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic