Rendez-vous in de Russian tearooms

0

Londen, eind jaren dertig. Tijdens de onheilspellende stilte voor de Blitz vindt hier een van de belangrijkste spionageoperaties van de Tweede Wereldoorlog plaats, die evenwel nauwelijks bekendheid kreeg. Tyler Kent is een hoffelijke, jonge Amerikaanse coderingsexpert. Hij is ook een dwangmatige vrouwenjager – en een sovjetspion. Na zijn stationering in Londen komt hij al snel in aanvaring met de man die de inspiratiebron zou worden voor ‘M’ van James Bond: Maxwell Knight, een exentrieke Brit, net aangesteld om de ultrageheime nieuwe contraspionageactiviteiten van MI5 te gaan leiden.

Via zijn werk voor de Amerikaanse ambassade ontdekt Kent dat president Roosevelt gecodeerde telegrammen uitwisselt met Winston Churchill. Met de bedoeling Roosevelt ten val te brengen geeft hij kopieen van die telegrammen aan een groep nazispionnen die wordt geleid door zijn vriendin, Anna Wolkoff, een elegante Russische emigrante, die als couturier de stijlvolste vrouwen van Londen kleedt.

Op dat moment besluit Knight te infiltreren in het glamorous groepje samenzweerders, die regelmatig bijeenkomt in een chic restaurant in South Kensington, The Russian Tearooms. Tegen de achtergrond van oefeningen voor luchtaanvallen, verduisterde straten en speculaties over de dreigende Duitse aanval op Groot-Brittannie ontrafelt Willetts het duistere kat-en-muisspel dat volgt.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
10 september 2015
Uitgeverij
Balans
ISBN
9789460037733
Advertentie

Hebban recensie

    Ruud Rooimans Hebban Recensent

Inkijk in de spionage wereld

door Ruud Rooimans op 09-11-2015

Paul Willetts is (zeker in Engeland) bekend als biograaf en non-fictie schrijver. Zijn gedegen onderzoekswerk zorgt voor een solide basis van de door hem beschreven verhalen. Niet voor niets wordt werk van hem gepubliceerd in gezaghebbende kranten als The Times en The Guardian. Als kind van twee beeldend kunstenaars, probeert hij voortdurend zijn teksten zo beeldend mogelijk te laten zijn. Daar...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic