Rituelen, tekenen en veranderingen

0

De Syrische toneelauteur Sa’d Allah Wannous (1941-1997) wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse Arabische theaterauteurs. Het fundamentele thema van zijn werk is de relatie tussen het individu en de maatschappij en zijn autoriteiten. Wannous laat zich inspireren door de naoorlogse ontwikkelingen in het Europese theater, maar zoekt ook naar Arabische modellen voor zijn ‘politiserend theater’. Hij wil met zijn teksten en voorstellingen het publiek dwingen om openlijk morele keuzes te maken nog voordat het de theaterzaal heeft verlaten. Naar het einde van zijn leven legt hij in zijn stukken meer nadruk op de psychologische bevrijding van het individu. Het werk van Wannous wordt langzamerhand buiten de Arabische wereld ontdekt. Dit is de eerste gepubliceerde Nederlandse vertaling van een van zijn theaterstukken.
Met zijn mengeling van mystiek, politiek, prostitutie en homoseksualiteit is Rituelen, tekenen, veranderingen (1995) een explosief drama over radicale zelftransformatie. Wanneer een politiecommissaris een hoge functionaris betrapt tijdens een amoureuze escapade met een courtisane treedt een mechanisme in werking dat even verwoestend als bevrijdend is. De personages worden meegesleurd in een draaikolk van oncontroleerbare gebeurtenissen en worden geconfronteerd met een totaal andere en onverwachte kant van zichzelf.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
160
Laatste editie
11 februari 2016
Uitgeverij
BEBUQUIN VZW
ISBN
9789075175530

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic