Rode belofte

1

Hoe de Sovjetdroom werkelijkheid leek te worden.

Het klinkt misschien vreemd, maar de grauwe, onderdrukkende USSR was gegrondvest op een sprookje. Zij stoelde op een vorm van twintigste-eeuwse magie: de planeconomie. Die zou leiden tot een golf van goede dingen waar de kapitalistische landen niet aan konden tippen. En heel even, aan het einde van de onstuimige jaren vijftig, leek het erop dat de magie werkelijkheid zou worden. De rode belofte gaat over dat moment in de geschiedenis, hoe het ontstond en hoe het voorbijging; over het korte tijdperk waarin de Sovjet-Unie leek af te stevenen op een toekomst met rijke communisten en afgunstige kapitalisten, waarin de glans van Moskou die van Manhattan zou overtreffen. Het gaat over de wetenschappers die oprecht hun best deden om de droom waar te maken, om de tirannie een goede afloop te gunnen. Het is geschiedenis, het is fictie. Het is een ideeënkomedie en een roman over de prijs die voor ideeën betaald moet worden.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
478
Laatste editie
08 juni 2011
Uitgeverij
Nieuw Amsterdam
ISBN
9789046809976

Lezersrecensies (1)

Fictieve Aanpak Versterkt Non-Fictie

door: Kaj Peters 1 like
Knap geschreven mengeling van fictie en non-fictie waarbij het verhaal wordt verteld van de Sovjet-Unie en de kortstondige economische groei die het doormaakte na het Stalinisme. Belangrijke personages zijn allemaal figuren uit de wetenschap of de culturele elite, die zich op de één of andere...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic