Rondom de Nacht van Schmelzer

0

Rondom de Nacht van Schmelzer
De kabinetten-Marijnen, -Cals en -Zijlstra, 1963-1967
Peter van der Heiden, Alexander van Kessel
Rondom de Nacht van Schmelzer beschrijft een van de roerigste perioden in de Nederlandse politieke geschiedenis: 1963-1967, de jaren van ontzuiling en afnemend overheidsgezag. Nederland kende niet minder dan drie kabinetten van uiteenlopende signatuur.
Op basis van de verkiezingsuitslag van mei 1963 werden maar liefst drie kabinetten geformeerd. Allereerst het confessioneel-liberale kabinet-Marijnen, dat in 1965 struikelde over de Omroepwet. Daarop vormden KVP, ARP en PvdA het ambitieuze kabinet-Cals, dat in het najaar van 1966 viel tijdens de beruchte Nacht van Schmelzer. Het interimkabinet-Zijlstra (KVP/ARP) maakte de tijd vol tot de verkiezingen van februari 1967. Nederland veranderde in deze jaren van groeiende welvaart op vele fronten. Den Haag bouwde de verzorgingsstaat uit, bestreed de woningnood en maakte het hoger onderwijs voor grotere groepen toegankelijk. Tegelijk droeg de inzettende ontzuiling bij aan een afname van het overheidsgezag. De rookbom bij het huwelijk van Beatrix en Claus, in maart 1966, was ook gericht tegen de politieke ?regenten?.
Rondom de Nacht van Schmelzer geeft een scherp beeld van het veranderende politieke klimaat in een woelige samenleving.
Over de auteur(s):
De auteurs zijn verbonden aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in Nijmegen.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
614
Laatste editie
13 oktober 2010
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789461053626
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic