Rusland op vrije voeten

0

Aan een appartementencomplex in Moskou hing in 2004 een groot spandoek om kopers en huurders te werven, met de slogan NOSTALGIE NAAR DE TOEKOMST. Het was een gloednieuw gebouw dat tegelijkertijd oud moest lijken, in de bekende impo-nerende sovjetstijl maar voorzien van alle moderne gemakken. Dat gelijktijdige verlangen naar toekomst en verleden heeft Rusland en de andere voormalige sovjetrepublieken vijftien jaar na het uiteenvallen van dat grote rijk nog steeds in zijn greep.
Van 2000 tot 2004 ging Frank Hendrickx op zoek naar de toekomst van het gewezen imperium. Daartoe doorkruiste hij de voormalige Sovjet-Unie, een reis die begint en eindigt in Moskou, de stad waar de dynamiek, de ambitie en de hardheid van Rusland het duidelijkst zichtbaar zijn. De stad ook waar president Vladimir Poetin en zijn entourage worstelen met de politieke koers.
De tocht van en naar Moskou leidt langs gebieden die de veel-zijdigheid en complexiteit van de voormalige Sovjet-Unie tonen, van de weldadige stiltes van de Siberische toendra naar het duivelse geweld in Tsjetsjeni ot de eenzaamheid van het oneindige platteland. Hendrickx sprak vooral met gewone mensen, in Moskou, in Grozny, aan de Oostzee, in Siberi Gewone mensen, die leven in een uitzonderlijke tijd en in een harde omgeving. Samen vertellen zij een verhaal van verlies, hoop en verlangen.
Frank Hendrickx (1973) studeerde geschiedenis en journalistiek in Utrecht, Berlijn en Rotterdam. Hij werkte voor de Volkskrant en de GPD-bladen. Hij werd twee keer genomineerd voor het Gouden Pennetje. Vanaf oktober 2006 is hij werkzaam als correspondent in de Verenigde Staten.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
192
Laatste editie
25 oktober 2006
Uitgeverij
Wereldbibliotheek
ISBN
9789028421936
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic