Rythmus jaarboek voor de studie van het fin de siècle 1: Lopende vuurtjes

0


Dit eerste deel van Rythmus. Jaarboek voor de studie van het fin de siècle staat in het teken van de Nederlandse en Belgische culturele connecties met Engeland. In de tweede helft van de negentiende eeuw maakte een grote onwetendheid over de Engelse culturele ontwikkelingen plaats voor een directere en bredere receptie van de Engelse cultuur. Deze bundel verkent de impact van Engelse kunstvernieuwingen op de opvattingen over architectuur, kunst en literatuur ten tijde van het fin de siècle, en de weerslag daarvan op de Nederlandse en Belgische culturele productie. Centraal staan de culturele recipiënten - critici, academici, literatoren, vertalers, kunstenaars en architecten - die deze overdracht en integratie bewerkstelligden. De auteurs geven een levendig beeld van de cultuurbemiddelaars die ervoor zorgden dat de Engelse culturele vernieuwingen zich rond 1900 als lopende vuurtjes in de Lage landen verspreidden.
Inhoudsopgave
Woord vooraf Inleiding Transfer: HANS VANDEVOORDE, 'L'âme bruxelloise'. Georges Khnopff en de Engelse kunst en literatuur tijdens het fin de siècle in België TON VAN KALMTHOUT, Nuchtere zin en een sprankje poëzie, aangewakkerd tot een weldadige gloed. A.E.H. Swaen en de Engelse letteren LISELOTTE VANDENBUSSCHE, Swarth, De Mont en de prerafaëlieten. Gelijkgestemde zielen, gedeelde natuur? LIESKE TIBBE, 'Pilgrims of Hope'. Culturele boodschappers met politieke bagage ANNE VAN BUUL, 'Uit Engeland komt weer van allerlei tot ons'. Jan Veth en Hermine Marius als pleitbezorgers van het prerafaëlitisme in Nederland ELLEN VAN IMPE, De 'ware' erfgenamen van de Engelse Arts and Crafts. Neogotiek versus art nouveau in Belgische katholieke tijdschriften 1890-1914 Integratie: KEES VAN DER PLOEG, De Engelse connectie van de Nederlandse neogotiek WESSEL KRUL, Teleurstellingen en ontdekkingen. Johan Huizinga en Engeland, 1889-1914 JOHAN DE SMET, Een onvermoede anglofilie. Het boekwerk van Charles Doudelet en zijn relatie met de uitgeverij J.-E. Buschmann in Antwerpen (1896-1901) PAUL VAN CAPELLEVEEN, Van private press naar eigen pers en retour. De introductie van de private press-gedachte in Nederland, 1890-1930 STEFAN VAN DEN BOSSCHE, Jozef Muls (1882-1961) als katalysator van het prerafaëlitisme in Vlaanderen SANDER BINK, 'Als Wilde en Beardsley'. Aubrey Beardsley en zijn Nederlandse navolgers
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
254
Laatste editie
25 mei 2012
Uitgeverij
Uitgeverij Verloren b.v.
ISBN
9789087042868

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 25,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 25,00
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic