Senegal / Gambia

0

Op de kaart lijken Senegal en Gambia één land te vormen, gelegen aan het westelijke uiteinde van het Afrikaanse continent. Maar door de bizarre koloniale geschiedenis van beide landen – Senegal als Franse en Gambia als Britse kolonie – vormt Gambia nu een kleine, onafhankelijke enclave binnen Senegal.
De landen delen naast een gezamenlijk verleden nog meer: ook in landschap, samenstelling van de bevolking, cultuur en economische ontwikkeling zijn er grote overeenkomsten. Toch zijn de vele pogingen in het verleden om één Senegambia te vormen steeds mislukt.
Maar beide landen blijven tot elkaar veroordeeld. Op z'n minst lijkt betere economische samenwerking voor de hand te liggen. Voor veel jongeren verloopt de overgang naar een moderne samenleving in beide landen te langzaam: zij zoeken hun heil in het buitenland.
Voor de buitenlandse bezoekers zijn Senegal en Gambia prettige en rustige landen, met een vriendelijke bevolking, fraaie natuur, veel zon en relatief goede voorzieningen.
"Gerti Hesseling" promoveerde in 1982 op een proefschrift getiteld "Senegal: staatsrechtelijke en politieke ontwikkelingen". Zij is verbonden aan het Afrika-Studiecentrum in Leiden en doet nog steeds onderzoek in Senegal en Gambia.
De Landenreeks is de betrouwbare bron van informatie over meer dan zestig landen in de wereld. De Landenreeks geeft een toegankelijk beeld van waar het in een land nu werkelijk om draait. Zonder in clichés te vervallen, schetst de reeks het gewone en het bijzondere van een land, en legt ook het karakteristieke van zijn bevolking bloot. Grensverleggend en onmisbaar.
Verschenen in
Genre
Reizen & Talen
Aantal pagina’s
129
Laatste editie
23 november 2007
Uitgeverij
Stichting LM Publishers
ISBN
9789068324228

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic