Simon de Waard

0

De Rotterdammer Simon de Waard (1905-1986) is vooral bekend geworden als fotograaf en cineast. Maar hij was veel meer dan dat: publicist, beroepsreiziger en popularisator. De Waard was al voor de Tweede Wereldoorlog begonnen met
vogelfotografie en -films. Hij had - naar de huidige maatstaven - de grote vogelrijkdom aan het eind van de jaren veertig in Nederland vastgelegd op foto en film. In deze periode ontwikkelde hij zich van vogelman tot schrijver, fotograaf en filmer.
In de jaren vijftig verzette De Waard de bakens. Hij werd beroepsreiziger en voorzag hij in zijn levensonderhoud met vertoningen van films en dia¿s over Europese landen voor een groot publiek. Bij zijn dood had het beroep van verteller over natuur en cultuur echter al lang zijn beste tijd gehad. En uiteindelijk blijkt De Waard in een bredere context een symbool voor een manier van leven, voor kijken naar natuur, nieuwsgierigheid naar verre landen die ons tegenwoordig vreemd is. En tot zijn verdriet moest De Waard de maatschappelijke omwenteling door de televisie meemaken; een ontwikkeling die er toe bijdroeg dat zijn beroep overbodig zou worden.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
94
Laatste editie
02 augustus 2011
Uitgeverij
Calbona Uitgeverij
ISBN
9789491254086
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic