Slachtoffer van verraad en intrige

,

0

Lamoraal van Egmond wordt onthoofd op bevel van Alva. Een slachtoffer van verraad en intrige?

Het fascinerende en tragische levensverhaal van een edelman in een woelige tijd

5 juni 1568. Lamoraal, vierde graaf van Egmond, bestijgt met Filips van Horne het schavot en wordt onthoofd op bevel van Alva, in naam van Filips II.

Voorheen genoot Lamoraal van Egmond nochtans het vertrouwen van Karel V en Filips II. Onder hun bewind was Lamoraal stadhouder geworden in Vlaanderen en Artesië, en bevelhebber van de Spaanse troepen in de Nederlanden. Maar toen Lamoraal van Egmond zich met Willem van Oranje en Filips van Horne verzette tegen het bestuur van kardinaal Granvelle, was het mooie liedje uit!

Was de militair inderdaad zo briljant? Was zijn politiek optreden zo onhandig? Was hij een twistappel? Een slachtoffer van verraad en intrige? Of eerder een zwakkeling die zijn ambitie boven de vrijheid van de Nederlanden stelde?

Dit boek geeft verrassende antwoorden op basis van boeiend literatuur- en archiefonderzoek. Het vertelt het fascinerende en tragische levensverhaal van een edelman op een keerpunt, tussen de feodaliteit, waarin edelen raadgevers waren van de koning, en de moderne staat, met een absolutistische vorst die van de adel onderwerping verwacht.

Geschreven door Aline Goosens en uit het Frans vertaald door Herman Vandormael.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
240
Laatste editie
14 mei 2007
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058264428
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic