Slepen en sleepboten

0

Op de Nederlandse binnenwateren en in havens vaart nog een grote variëteit aan historische sleepboten. Een groeiend aandeel van deze circa 2500 exemplaren wordt vandaag de dag echter uitsluitend als hobbyvaartuig gebruikt. De nog resterende beroepssleepboten zijn doorgaans geschikt gemaakt als duwsleepboot, met een groter vermogen en soms uitgerust met dekkraan, boegschroef, lier en hekrol. Behalve voor sleep/duwwerk worden ze ingezet voor ijsbestrijding, hulpverlening, natte aannemerij en berging.
Het aanbod van te verslepen objecten op de binnenwateren betreft steeds groter materieel, waardoor de opleidingseisen voor het binnenschippersvak voortdurend naar boven worden bijgesteld. Sleepboten moeten aan steeds strengere eisen voldoen ten aanzien van geluid en accommodatie. Stijgende brandstofprijzen en personeelskosten vereisen een planmatiger aanpak, die geen ruimte meer biedt voor nostalgie. Ondertussen neemt de gemiddelde leeftijd van de sleepboot toe; ruwweg 45 in de beroepsvaart en 75 jaar in de pleziervaart. Specifieke sleepbootwerven zijn in de loop der tijd verdwenen en daarmee ook een groot deel van de knowhow van de werkvloer.
Auteur Sven Aarts legt in dit boek de grote lijnen vast van de verschuivingen in de binnensleepvaart. De uitgave bevat een rijk geïllustreerd overzicht van alle sleepboottypen die op en in de Nederlandse binnenwateren en havens zijn aan te treffen. Ruime aandacht krijgen specifieke zaken zoals de bouw, sleepbootkrommen en de sleepboot als hobby.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
143
Laatste editie
05 juni 2008
Uitgeverij
Uitgeverij Walburg Pers B.V.
ISBN
9789057305054
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic