Sleutelbewaarders

0

Al tweeduizend jaar bekleedt de paus een van de machtigste ambten op aarde. Door het sluiten van wereldlijke allianties heeft het pausdom van de Oudheid tot de moderne tijd _ van de kroning van Karel de Grote tot het clandestiene pact tussen paus Pius xii en Hitler _ zijn autoriteit weten te behouden.
Onder de pauselijke leiding overleefde het katholicisme twee millennia lang schisma’s, kruistochten, spirituele twijfel, invallen van Goten en Vandalen, de rivaliteit tussen Constantinopel en Venetië, en zijn eigen moorddadige en overspelige pausen.
Toch bekeerden duizenden mensen wereldwijd zich tot het katholicisme en is Rome verworden tot een verzamelplaats van de prachtigste kunst en architectuur.
Roger Collins heeft met het voltooien van Sleutelbewaarders een zeldzame prestatie geleverd. Hij heeft zich de immense literatuur over de pauselijke geschiedenis eigen gemaakt en heeft de schatten uit de Vaticaanse Bibliotheek gebruikt om tweeduizend jaar ambitie, schandaal, vervolging, geloof en glorie samen te vatten in een enkel boek. Sleutelbewaarders is dan ook een levendige en onthullende kroniek over een van de meest standvastige en invloedrijke instituties op aarde.
Roger Collins (53) doceert aan de Universiteit van Edinburgh en is lid van de Britse Royal Historical Society.
‘Het is weinigen gegeven zo onderhoudend en geestig te schrijven als Roger Collins. Dit is een prachtig, geweldig relaas van een institutie die nog altijd miljoenen mensen boeit.’
alex mccall smith
‘Onberispelijk mooi. Een compleet en bewonderenswaardig boek.’
the sunday times
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
513
Laatste editie
06 juni 2009
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035131521
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic