Smalle marges

0

De rol van de Nederlandse advocatuur tijdens de Tweede Wereldoorlog was altijd in nevelen gehuld. Deze indringende en soms onthutsende studie brengt daarin verandering.
Wie zich baseert op de beschikbare literatuur, krijgt de indruk dat de Nederlandse advocatuur tijdens de oorlogsjaren functioneerde alsof er niets aan de hand was. De werkelijkheid was anders. Hoe was de houding van de advocaten ten opzichte van de anti-joodse maatregelen? Welke advocaten zijn na afloop van de Tweede Wereld-oorlog gezuiverd of berecht? Deze en andere vragen worden beantwoord in Smalle marges.
Joggli Meihuizen besteedt in dit boek veel aandacht aan de dilemma’s waarvoor advocaten kwamen te staan. van cruciaal belang daarbij waren de anti-joodse maatregelen, zoals de uitschakeling van de joodse advocaten. In zijn scherpe analyse gaat Meihuizen, zonder zich aan moralisme te bezondigen, uitvoerig in op de ethische aspecten die verbonden zijn aan het optreden van de advocatuur.
Over de auteur(s):
De rechtshistoricus Joggli Meihuizen schreef Noodzakelijk kwaad. De bestraffing van economische collaboratie in Nederland na de Tweede Wereldoorlog (2003), een standaardwerk over de naoorlogse geschiedenis. Verder publiceerde hij onder meer Sans égards (2007) over prof.mr. A. Pitlo en diens conflicten met Joodse juristen
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
476
Laatste editie
07 september 2010
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789085069416
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic