Sneeuwvlokje

0

Steenwijk, september 2010 – ‘Sneeuwvlokje begreep dat er iets moest gebeuren. Iemand zou haar moeten helpen om van haar verlangen naar heksenappeltjes af te komen. Ze had wel eens gehoord van de dwergen, die zieke mensen konden helpen. Ze vroeg zich af of die haar ook zouden kunnen helpen. Sneeuwvlokje wilde de dwergen graag ontmoeten. Om daar te komen, moest ze eerst naar de andere kant van het bos. Maar de weg erheen was gevaarlijk en leidde langs het huisje van de heks.’
Fragment:
‘Zo vond de koningin Sneeuwvlokje in de tuin. Ze bewoog niet meer en lag stil en bleek in het gras. De koningin moest huilen, toen ze haar zo zag liggen. Zij wist dat haar dochter verslaafd was aan de appeltjes van de heks. De koningin hoopte steeds maar weer dat Sneeuwvlokje zou stoppen met het eten van de giftige appeltjes. Ze nam haar kind in de armen en droeg haar naar haar bedje.’
PERSBERICHT
Steenwijk, september 2010
Sneeuwvlokje – Het sprookjesboek voor kinderen van verslaafde ouders
In boekwinkels en bibliotheken zijn diverse ervaringsverhalen te vinden rondom de verslavingsproblematiek. Toch zijn deze boeken vooral gericht op tieners en volwassenen. Tekentherapeute Marjan van Tilborg uit Wapserveen wilde dat ook kinderen tussen de 3 en 6 jaar een antwoord kregen op hun vragen, en niet zonder reden. Ze schreef ‘Sneeuwvlokje’, een sprookjesboek voor kinderen van verslaafde ouders.
Er zijn schrijvers die in opdracht van uitgevers een verhaal even op papier zetten, er zijn schrijvers die zomaar een verhaal fantaseren of een berichtje uit de krant gebruiken en er zijn ook schrijvers die met een missie schrijven. Net als Sneeuwvlokje, de hoofdpersoon uit het sprookjesboek van Marjan van Tilborg, begreep dat er iets moest gebeuren, wist Marjan ook dat zij iets moest doen.
Dat moment kwam toen haar eigen dochter vanwege een verslaving opgenomen moest worden in een behandelingskliniek. Haar kleinkinderen kwamen toen bij haar in huis wonen. ‘Hoe leg je aan kinderen van 3 en 6 jaar uit wat er aan de hand is?’ blikt Marjan van Tilborg terug. En als er dan ook maar weinig materiaal beschikbaar is, wordt uitleggen nog moeilijker. De tekentherapeute begreep dat zij zelf aan de slag moest gaan. Zij schreef het sprookje ‘Sneeuwvlokje’, een sprookje dat niet alleen de verslavingsproblematiek uitlegt aan haar kleinkinderen – maar aan alle kinderen met verslaafde ouders.
‘De liefde van ouders voor hun kind is onvoorwaardelijk, maar ook het omgekeerde geldt: de liefde van een kind voor zijn ouders is onvoorwaardelijk. Als een ouder verslaafd is, bijvoorbeeld aan alcohol of drugs, is het voor het kind niet goed te begrijpen wat er aan de hand is. Door dit sprookje ontstaat er herkenning bij het kind. Het gaat begrijpen wat een verslaving is en hoe moeilijk het is om ervan af te komen’, legt Marian van Tilborg uit.
In het boek zijn bijzondere en expressieve illustraties van de schrijfster opgenomen die kunnen aanzetten tot diepe gesprekken. De illustraties zijn zo aantrekkelijk dat kinderen na het zien en lezen van het boek graag zelf aan de slag gaan.
De schrijfster heeft achter in het boek een aantal tekenopdrachten en aanwijzingen toegevoegd die het kind van een verslaafde ouder kunnen helpen zijn ervaringen te verwerken.
Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uitgever Raymond van der Knaap van www.248media.nl. Tel: 06 - 44 99 00 71 of mail naar info@248media.nl.
Verschenen in
Genre
Kind & Jeugd
Aantal pagina’s
48
Laatste editie
11 september 2010
Uitgeverij
248media
ISBN
9789079603114
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic