Som van tijd

,

0

Tijd is de maat van het leven. Hij begrenst en ontgrenst wie we zijn, wat wij maken, nalaten.
Dichter Roger de Neef stelt in “Som van tijd” zijn lezer een allegorisch en schilderkunstig drieluik voor. In het middenpaneel brengt hij fragmenten van zijn herinnering aan die een bestemming en een zin geven aan het grote niets dat als kunstwerk overblijft. Dat hoofdpaneel wordt in de bundel voorafgegaan en ingeleid door het verloop van de vier seizoenen, van rituele gebaren, uiteenlopende stemmingen én bezigheden die nog steeds tot onze collectieve overlevering behoren.
Tot slot wordt het tot nu toe onvoltooid gebleven drieluik uitgeleid door Guernica van Pablo Picasso en weerspiegeld in de geschilderde parabels van Pieter Bruegel de Oude. Zo herkent de dichter de groteske en bijzonder bloedige eeuw waarin hij heeft geleefd met zijn eigen vlees en woorden.

Roger de Neef (° 1941) is auteur van enkele kunstmonografieën en een vijftiental verzenbundels. In 1978 werd hij met de Arkprijs van het Vrije Woord onderscheiden en in 1986 met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie.

Deze poëzie heeft iets zuiverends voor de blik, iets zuiverends voor de gedachten, en zij is aanstekelijk in de intense lijzigheid, in de dromerige aandacht die zij voorstaat.
Anneleen De Coux over “Luchthaven voor vogels” in Poëziekrant 4/2011

Roger de Neef staat met een heldere blik in het herfstseizoen van zijn leven, getuige zijn nieuwe bundel.
Paul Demets over “Luchthaven voor vogels” op Cobra.be
Verschenen in
Genre
Poëzie
Aantal pagina’s
96
Laatste editie
17 september 2014
Uitgeverij
Poëziecentrum
ISBN
9789056550752
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic