Speer

1

Wie was Albert Speer? Er zijn de feiten. Speer is afkomstig uit een familie van architecten en werd geboren in 1905. Ook hij studeerde bouwkunde - en werd in de jaren dertig de lievelingsarchitect van Hitler. Hij hield zich onder meer bezig met de architectonische vormgeving van het nieuwe Berlijn, dat na de eindoverwinning van Duitsland herdoopt zou worden in Germania. In 1942 werd hij minister van Bewapening - met groot succes. Na de oorlog werd hij bij het proces van Neurenberg in 1946 veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.

En er zijn de tegenstrijdigheden. Hij was dan wel de minister van Bewapening, maar hij geloofde al spoedig niet meer in de overwinning van het Derde Rijk. Hitlers jodenhaat vond hij dwaas, maar hij nam er verder geen aanstoot aan. Overal zag hij corruptie en ego?sme bij de machthebbers, maar hij deed er weinig aan. Hij was de enige nazimisdadiger die in het proces van Neurenberg schuld bekende.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
535
Laatste editie
25 januari 2008
Uitgeverij
Uitgeverij De Bezige Bij b.v.
ISBN
9789023427162
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic