Sporen van P.W. Janssen

0

Op 2 oktober 2009 verschijnt het boek "Sporen van P.W. Janssen. Ondernemer en filantroop".
Peter Wilhelm Janssen (1821?1903) is de naamgever van de bekende Janssencomplexen in Schoterland. Het zijn groepen boerderijtjes, rond 1900 gebouwd om straatarme Friese families een nieuw leven te bieden.
Janssen was ??n van de meest vooraanstaande Nederlandse ondernemers en filantropen uit het fin-de-si?cle. Zijn naam klinkt veel mensen bekend in de oren. In Friesland, de Achterhoek en Amsterdam, zelfs in het Duitse Ost-Friesland en de Verenigde Staten dragen nog tal van instellingen, straten en parken de naam van P.W. Janssen.
Janssen werd geboren op het Duitse Waddeneiland Wangeroog als zoon van de strandvoogd. Hij vertrok naar Amsterdam en verdiende daar een kapitaal met de handel in graan en tabak. Vooral als directeur van de Deli Maatschappij, de machtigste Nederlandse tabaksmaatschappij in Nederlands-Indi?, verwierf Janssen een vermogen. Een flink deel daarvan gebruikte hij om de volksklasse te `verheffen', zoals het toen werd genoemd. Hij stak enorme bedragen in woningbouw, gezondheidszorg, onderwijs, landbouw en economie. Zijn kinderen deden met het ge?rfde kapitaal hetzelfde. Nog steeds worden de baten van het kapitaal aangewend ten algemenen nutte. Elk jaar steunt de P.W. Janssen?s Friesche Stichting tientallen projecten.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
64
Laatste editie
08 oktober 2009
Uitgeverij
Uitgeverij Elikser B.V.
ISBN
9789089541161
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic