Sport in 't Stad. Antwerpen 1830-1914

0

Antwerpen is jaar en dag een belangrijke sportstad geweest. Reeds voor de Eerste Wereldoorlog werden de fundamenten gelegd van een druk en sportief vrijetijdsleven. Antwerpen was niet alleen trendsettend op het vlak van democratische sportbeleving. Ook de deelname van meisjes en vrouwen aan verschillende sporttakken werd gestimuleerd. De sterke profilering van het sportieve verenigingsleven en het doorzettingsvermogen van enkele lokale sportpromotoren maakte de komst van de Olympische Spelen naar Antwerpen in 1920 mogelijk. Iets waar we nu alleen van kunnen dromen.
Als het over sport gaat in 't stad is nostalgie troef: Van de Belle Epoque van de Antwerpse jachting tot de volkse paardenkoersen op den Dam, van de velodroom van Zurenborg tot het gymnastiekonderwijs in Antwerpen. Charismatische Antwerpse figuren hebben sport in 't stad een gezicht gegeven: Stanneke Ockers, Rik Coppens, Ludo Coeck... Het zijn helden die de sinjoor in zijn hart draagt. Ook de vooroorlogse sport kent zijn bevlogen talenten: turnleiders Joseph Isenbaert en Jacob Happel, schermmeester Frédéric Van den Abeele en balsportfanaat Alfred Grisar om er maar enkelen te noemen. Dit boek laat zich niet alleen als een historisch werkstuk lezen. Het is ook het verhaal van sportpioniers die met Antwerpse flair en vindingrijkheid het sportieve leven van 't stad gestalte hebben gegeven.

Patrick Janssens
Burgemeester van Antwerpen

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
428
Laatste editie
02 mei 2006
Uitgeverij
Universitaire Pers Leuven
ISBN
9789058675132

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 30,50
Bestel het boek bij Blz. vanaf 30,50
bestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic