Stanley

0

Dit is het levensverhaal van Henry Morton Stanley [1841-1904], journalist en ontdekkingsreiziger, die in Afrika op zoek ging naar David Livingstone, de al even beroemde Britse ontdekkingsreiziger. Livingstone zocht er naar de bronnen van de Nijl, maar sinds enige tijd had niemand meer van hem gehoord. Stanley vertrok, en hij vond Livingstone inderdaad, aan de oevers van het Tanganyikameer. Hij sprak er zijn beroemde woorden
'Dr. Livingstone, I presume?'
In deze unieke biografie schetst James L. Newman een genuanceerd portret van Stanley, van wie we, meer dan honderd jaar na zijn dood, toch zo weinig afweten. Stanleys verwezenlijkingen zijn door het onderzoek naar het kolonialisme ook wat in diskrediet gebracht. Minutieus reconstrueert Newman de zeven epische Afrikaanse reizen van Stanley, beschrijft waarom hij ze maakte en wat de gevolgen waren van zijn ontdekkingen.
Stanley. Ontdekkingsreiziger in Afrika' is de eerste publicatie die zich baseert op het Stanley-Archief, verworven door de Koning Boudewijnstichting en ondergebracht in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Het boek bevat unieke informatie uit het recent ontsloten Stanley-archief en nooit eerder gepubliceerde foto's en kaarten. Dankzij dit boek biedt James L. Newman een fascinerend inzicht in de psychologie van deze boeiende man, die de geschiedenis van Afrika mee vormgaf.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
384
Laatste editie
14 november 2006
Uitgeverij
Lannoo Uitgeverij
ISBN
9789020967654
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic