Straat krediet

1

Said Bensallam (Rabat, 1971) vertelt hoe hij, als opgroeiend Marokkaans boefje in Amsterdam-West, gaat kickboksen. Op straat weet hij zich goed te weren en hij beschikt over een overtuigende babbel. Via zijn contacten uit de vechtsport krijgt hij een baan als portier. In het rauwe nachtleven komt Said met een been in de criminele onderwereld van Amsterdam te staan.

Dan geeft Said zijn loopbaan een andere wending en stapt hij over naar het jongerenwerk. Maar terwijl hij als portier respect en waardering kreeg, wordt hij in de welzijnssector gezien als een vreemde vogel. Keer op keer moet hij afwijzingen incasseren en vangt hij klappen op.

Said ontwikkelt zich gaandeweg tot een interessante, maar ook lastige, gesprekspartner voor beleidsmakers en politie. Hij wordt de spreekbuis van en het rolmodel voor jongeren op straat. Het voormalige straatboefje voert ondertussen allerlei projecten uit. Anderen zien dat en raken geïnspireerd. De vonk slaat over. In 2006 wordt hij verkozen tot Amsterdammer van het jaar.

Jongeren zullen zich herkennen in Straat krediet, maar Saids ervaringen zijn ook relevant voor ouderen, want het laat haarfijn zien waar het wringt in de participatiesamenleving als een burger met initiatief door bestaande beleidskaders breekt. Straat krediet krijgt niemand cadeau.

Met straat krediet schreef criminoloog Frank van Gemert het verhaal van een gedreven man die zich omhoogwerkt uit zijn milieu. Het is een fascinerend relaas zonder excuses of neutralisaties, dat zowel de eigen woorden van de hoofdpersoon bevat als een scherpe analyse van de wetenschapper.

Met een speciaal voorwoord door Lodewijk Asscher, oud-wethouder van Amsterdam.

Frank van Gemert (1958) promoveerde op een onderzoek naar criminaliteit onder Marokkaanse jongens. Hij is verbonden aan de afdeling Criminologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
272
Laatste editie
02 februari 2015
Uitgeverij
Veltman Distributie inzake Just Publishe
ISBN
9789089755902
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic