Strafkamp 22

12

Een peertje hangt aan het kale plafond en werpt een vaal licht over de gore vloer en muren. In de hoek liggen uitwerpselen en de wanden zijn bedekt met graffiti en onbestemde vlekken. Ik probeer mijn maag onder controle te houden en niet over te geven. Ik ben naakt en ril van de kou en pure angst.

Tig Hague, een jonge Brit die voor zijn bedrijf regelmatig naar Moskou vliegt, wordt op een dag uit de rij voor de Russische douane gehaald. Als zijn koffers open moeten slaat de schrik hem om het hart: in zijn spijkerbroek zit nog een klein beetje wiet na een nachtje stappen in Londen! Tig wordt direct gearresteerd, gefouilleerd, en op transport gezet naar Strafkamp 22.

Wat begon als een onbeduidende zakenreis ontaardt in een onbewaakt ogenblik in een nachtmerrie: op basis van het bezit van één gram marihuana wordt hij tot vier jaar strafkamp veroordeeld in het afgelegen Mordovië.

Tig belandt in een smerige cel vol ratten en medegevangenen, wordt gedwongen onbegrijpelijke verklaringen in cyrillisch schrift te ondertekenen en ontbeert elke betrouwbare juridische ondersteuning bij zijn proces. Zijn ouders en zijn vriendin voeren vanuit Londen een wanhopige strijd om hem te bereiken en bij te staan.

Bijna twee jaar na zijn arrestatie, na een lange juridische strijd, krijgt Tig gratie en keert hij huiswaarts. Zijn belevenissen tekende hij op in dit confronterende verhaal, dat sterke herinneringen oproept aan Midnight Express en Levenslang in Thailand.

Verschenen in
Oorspronkelijke titel
Zone 22
Genre
Literaire non-fictie
Vertaald door
Jaap-Wim van der Horst
Laatste editie
31 maart 2009
Uitgeverij
de Fontein
ISBN
9789026123535 , 9789026128226
Bestel dit boek vanaf  €18,50 bij

bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Hebban recensie

    Jannelies Smit Hebban Recensent

Onopgesmukt en eerlijk

door Jannelies Smit op 17-04-2009

De jonge – hij was toen pas 20 – Tig Hague reist voor zijn werk regelmatig naar Rusland. Hij werkt bij een Engelse bank en doet in Rusland zaken. Op een dag in 2003 gaat het mis. Tig is nogal gammel van de lange vlucht en bovendien heeft hij een kater na een feestje. Op het vliegveld merkt hij plotseling dat de douane extra belangstelling heeft voor zijn bagage. De douanebeambte doet nog een...

Lezersrecensies (1)

Eye opener

door: Rachel 1 like
Makkelijk boek om te lezen. Je blijft hem pakken en wilt doorlezen. Daarnaast is het ook een eye opener. Om altijd op te letten en nooit stomme dingen te doen wat drugs betreft ermee te vliegen/ ermee naar het buitenland te gaan.

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic