Terechtgesteld

0

Op een koude januaridag in 1941 werd in Ertvelde-Rieme een 39-jarige man aan een executiepaal gebonden. Hij onderging zijn lot in een ijzige stilte. De Gentenaar Remi Cours was de eerste Belg die na een Duits proces tijdens de bezetting werd gefusilleerd. Bij een sabotageactie had hij op een Duitse soldaat geschoten. In de rechtbank maakte deze vader van vier kinderen wegens zijn handicap geen schijn van een kans – hij was doofstom.
De drie daaropvolgende jaren zouden in Brugge en Gent nog tientallen doodsvonnissen volgen.
Auteur Tim De Craene (°Gent, 1986) schetst in “Terechtgesteld. Duitse executies in Oost- en West-Vlaanderen” de verhalen van de fusillades in Oostakker, Rieme en Loppem. Als historicus (UGent, 2008) ontleedt hij alle facetten van deze duistere geschiedenis: de processen, de Duitse modus operandi, de slachtoffers, de tragische ontdekkingen na de bevrijding. Een gids naar de overblijfselen van de executieplaatsen vandaag verbindt dit verleden met het heden.
Tijdens zijn onderzoek maakte Tim De Craene enkele merkwaardige vaststellingen. Zo blijkt dat een aantal van de slachtoffers ten gevolge van een represaillemaatregel als gijzelaar werd terechtgesteld. Anderen hadden dan weer geen enkele band met het verzet, en werden gefusilleerd wegens misdaden van gemeen recht. Het meest tot de verbeelding spreekt de executie van niet minder dan vijf broers, die samen jarenlang het Waasland onveilig hadden gemaakt.
De geboeide, verzwakte en weerloze mannen, de korte bevelen, de opeenvolgende salvo’s – de verhalen in dit boek zijn soms brutaal, maar steeds schrijnend. Het is de verdienste van de auteur dat bijna zeventig jaar na de feiten een eerlijke en wetenschappelijk verantwoorde weergave verschijnt over deze problematiek.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
205
Laatste editie
11 december 2009
Uitgeverij
Agora / Flying Pencil
ISBN
9789078878117
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic