Teresa van Avila

0

“Een scherpzinnige, intelligente en levendige biografie, die de sterke spiritualiteit en vlammende persoonlijkheid van deze uitzonderlijke vrouw de bredere erkenning zal brengen die zij verdienen” (Karen Armstrong).
Waarin was Teresa van Avila (1515-1582) zo uitzonderlijk? Opvallend was haar onafhankelijkheid van geest. Ze stond in het leven met een grote intensiteit en tomeloze energie en bracht dan ook veel tot stand. Zo hervormde ze de kloosters van de Karamel en schreef ze een literair oeuvre dat beschouwd wordt als de hoeksteen van de christelijke mystiek.
Cathleen Medwick laat in haar biografie zien hoe Teresa zeer menselijke tegenstellingen in zich verenigde: zij was een vrome dochter van de Kerk, die de regels naar haar hand zette – en de Spaanse Inquisitie nauwelijks overleefde – om haar doelen te bereiken. Zij was een praktische no-nonsense manager wier zeer persoonlijke vorm van spiritualiteit zich soms manifesteerde in flamboyante, omstreden extases. Ze was een vrouw ook die, ondanks een verlammende ziekte, in Spanje rondreisde met de zelfverzekerdheid en het gezag van een man, om de gemeenschappen van de Karamel te organiseren en te versterken.
Cathleen Medwick studeerde Engels en vergelijkende literatuurwetenschappen aan de universiteit van Columbia. Ze werkte jarenlang als redactrice voor verschillende tijdschriften en schreef artikelen en boekrecensies voor onder andere New York Times Magazine, Washington Post Magazine, Vogue en Elle .
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
352
Laatste editie
08 januari 2009
Uitgeverij
Carmelitana
ISBN
9789076671307

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 6,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 6,00
bestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic