Theologie

1

Waarom vocht Erasmus, die streefde naar eenheid binnen de Kerk, zoveel theologische geschillen uit? Hij was een modern theoloog, die wilde afrekenen met de middeleeuwse manier van theologie bedrijven, iets wat hij ook in de Lof der Zotheid deed. Dat leverde hem vijanden op, die bijvoorbeeld zijn werken rond het Nieuwe Testament bekritiseerden. De reformator Luther vond hij maar een heethoofd, die de eenheid in gevaar bracht. In dit deel van Verzamelde werken worden enkele van Erasmus' theologische werken bij elkaar gebracht, waaronder zijn Handboek, zijn theologisch manifest, gebaseerd op een allegorische bijbeluitleg, een Oproep om de Bijbel te lezen (ook voor de gewone man en vrouw), een preek, Gods onmetelijke barmhartigheid, een strijdschrift tegen Luther, enkele Over de vrije wils-keuze, en een paar passages uit de Parafrasen, Erasmus' hervertelling van het Nieuwe Testament, en tenslotte een psalmcommentaar met als thema Het herstel van de eenheid in de Kerk.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
580
Laatste editie
27 mei 2015
Uitgeverij
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN
9789025306076 , 9789025307875

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 34,95 Bestel het ebook bij Libris voor 17,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 34,95 Bestel het ebook bij Blz. voor 17,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersHebban recensie

    Ruud Rooimans Hebban Recensent

Oud in een nieuwe jas

door Ruud Rooimans op 21-10-2015

Jan Bloemendal heeft in het zesde deel van de werken van Erasmus niet alleen gezorgd voor een prettig leesbare weergave van 500 jaar oud werk, maar kan ook inzicht geven in de manier waarop 500 jaar terug dit werk tot stand gekomen zou kunnen zijn.

Juist de verantwoording die aan het eind van het boek geplaatst is, verdient het om als introductie gegeven te worden. De onderzoeker van het Huygens...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic