Twee kranten, twee paleizen

0

Twee kranten, twee paleizen vertelt het verhaal over de oorsprong van NRC Handelsblad. Pien van der Hoeven voert de lezer in dit boek mee naar de twee gebouwen waar in de vorige eeuw de Nieuwe Rotterdamse Courant en het Algemeen Handelsblad werden gemaakt. Omdat de redacties toen nog in de nabijheid van de technische apparatuur moesten werken, ging het om grote industri?le paleizen. Ze zijn nu door de kranten verlaten, maar staan er nog steeds: aan de Witte de Withstraat in Rotterdam en aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam.
In 1970 fuseerden de twee kranten tot het huidige NRC Handelsblad. De tegenstellingen die zich bij de fusie moesten verenigen, waren niet alleen te herkennen in de twee kranten, maar ook in de twee gebouwen. De symmetrische zakelijkheid van het gebouw in Rotterdam stond tegenover het asymmetrische Gestamtkunstwerk van de architect Ed. Cuypers in Amsterdam. In Rotterdam plaatste men aan het eind van de negentiende eeuw al een rotatiepers en had men een eigen telegraafverbinding. In Amsterdam stond ook de binnenkant van het gebouw in dienst van de schoonheid met fraai smeedijzeren hekwerk en beschilderde tegels. In Rotterdam rolde er een intellectuele, droge krant van de persen, in Amsterdam een leesbare, wereldse krant.
Vooruitlopend op haar proefschrift, schetst Pien van der Hoeven in Twee kranten, twee paleizen een prachtig en levendig beeld van twee verschillende redacties en culturen. De combinatie van deze twee tradities bij de fusie in 1970 is de basis van het succes van NRC Handelsblad in de afgelopen veertig jaar.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
64
Laatste editie
07 oktober 2010
Uitgeverij
Nieuw Amsterdam
ISBN
9789079985265
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic