Vaarwel Soerabaja

3

Als Freddy Ribauwt in 1926 wordt geboren lijkt een mooie toekomst voor hem te liggen. Hoe anders pakt dat uit als in 1942 de Japanners Nederlands- Indië bezetten. Vader wordt krijgsgevangen genomen. Freddy's Javaanse moeder, die een ambivalente houding tegenover haar knappe Indozoon heeft, bekommert zich voornamelijk om haar jongste zoon Emo, die er letterlijk het zwijgen toe heeft gedaan.
Als de dreiging te groot wordt moet Freddy noodgedwongen onderduiken en krijgt hij de zorg voor zijn broertje Emo.
Freddy's droom om in Java te blijven, het prachtige eiland met oerwouden en vulkanen, geeft hem de kracht te overleven tijdens de verschillende dramatische oorlogen waarin hijzelf, vrienden en geliefden het zwaar te verduren krijgen.

Femmy Fijten oogstte lof met haar debuutroman: 'Terug naar Bandung'. De indrukwekkende geschiedenis van Nederlands-Indië blijft haar nog altijd boeien. Met name de strijd rond Soerabaja heeft diepe indruk op haar gemaakt.

Voor de roman 'Vaarwel Soerabaja' las zij (dag)boeken en aantekeningen over de aangrijpende gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in de periode 1942-1950 in die stad. Daarnaast voerde zij open gesprekken met een voormalig KNIL- militair uit Soerabaja en zijn vrouw.

Maarten 't Hart over Terug naar Bandung:
' Door haar argeloze manier van vertellen, slaagt Fijten er in de gruwelijke werkelijkheid te benaderen en het verhaal toch dragelijk te houden.'
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
242
Laatste editie
15 oktober 2015
Uitgeverij
Nieuwe Druk
ISBN
9789492020116

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 20,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 20,00
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Lezersrecensies (1)

Een zelden verteld (KNIL)verhaal

door: Eus Wijnhoven 1 like
De omslagfoto van dit boek doet wellicht zoetsappig aan, maar is zeer getroffen. Een orchidee tussen Delftsblauwe scherven. In 1926 wordt Freddy Ribauwt op Java geboren, zoon van de Nederlander Henri Ribauwt en de Javaanse schoonheid Jasmine. Later volgt nog een jonger broertje, Emo. Door...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic