Van Brabant naar Afghanistan... en terug

0

Het begon in 2011 met drie emmers zand uit Kamp Holland, Afghanistan. Een aantal weken stonden ze in het atelier van striptekenaar Jules Calis, zonder dat hij wist wat hij ermee zou kunnen doen. Nu, in 2015, staan ze er nog, is er nog steeds niets mee gedaan, maar vormen ze wel de katalysator die heeft geleid tot het stripboek dat dit voorjaar gepubliceerd zal worden. 'Van Brabant naar Afghanistan... en terug' Jules Calis (1985) studeerde Autonome Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Tijdens zijn studie verdiepte hij zich in de journalistieke strip als medium en hij werkt tegenwoordig als freelance illustrator, striptekenaar en grafisch journalist. Calis heeft onder andere voor De Volkskrant, NRC.Next, De Correspondent, Vice en BN DeStem verhalen geïllustreerd. Met de drie emmers zand begon Calis een zoektocht naar militairen en veteranen in zijn woonplaats Dongen, die in Afghanistan hadden gediend. Na een paar interviews ontstond al snel het idee om hun bijzondere ervaringen vast te leggen in een stripboek.

Nu vertellen zes personen in 'Van Brabant naar Afghanistan...en terug' in zijn atelier over hun ervaringen tijdens hun uitzending en ook hoe het was om weer terug in Nederland te komen. "Het is spreektaal. Je hebt letterlijk het interview geciteerd en daar plaatjes bij gemaakt. Dat maakt het heel erg confronterend." - Eric Corton over 'Van Brabant naar Afghanistan... en terug', 'Ik vind het fascinerend hoe mensen handelen in heftige situaties. Je gaat op missie en de ervaringen draag je heel je leven met je mee. Wat doet zo'n uitzending met je als mens? Hoe kom je ervan terug en hoe ga je met je ervaringen om?' Aldus Jules Calis. Het boek laat de lezer beleven wat "onze jongens en meiden" hebben meegemaakt en geeft een indruk van hun ervaringen. Een inkijk in het alledaagse van de militair op missie in Afghanistan, de keuzes die ze moesten maken en hun persoonlijke kijk daarop.

Waarom in stripvorm?
'Verhalen zijn er om verteld te worden en dat drijft me ook om ze vast te leggen, te verspreiden en een plaats te geven. Een monument als het ware, alleen dan op papier. Bijzondere verhalen vragen om een bijzondere vertelvorm en strip leent zich als geen ander medium om in één oogopslag een moeilijk onderwerp te communiceren.' Met het stripboek hoopt Calis de ervaringen dicht bij de lezer te brengen.

Verschenen in
Genre
Stripboeken
Laatste editie
14 december 2015
Uitgeverij
De Vrije Uitgevers
ISBN
9789460322006

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 17,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 17,95
bestellen
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic