Van constituioneel monarch tot roofridder

0

De Verenigde Staten hebben hun Vietnam. Rusland worstelt met zijn militaire verleden in Afghanistan. Frankrijk wil liever niet meer aan de periode Algerije worden herinnerd en Nederland wentelt zijn schuldgevoelens met betrekking tot Atjeh af op de schouders van man: generaal Van Heutsz. Belgi orstelt al bijna honderd jaar met de nagedachtenis van koning Leopold II (1835-1909).
Behalve constitutioneel monarch van onze zuiderburen was de vorst ook autocratisch heerser van de Kongo Vrijstaat (1885-1908). Deze staat was een typisch product van Europa's koloniale expansie in de negentiende en twintigste eeuw. Koning Leopold beschouwde deze Afrikaanse kolonie als zijn persoonlijk bezit. Ondanks zijn eigen hoog gespannen verwachtingen werd de korte geschiedenis van de Kongo Vrijstaat met bloed geschreven. Zeker toen men na de eerste moeilijke jaren de rubberliaan ontdekte in het oerwoud en de inlandse bevolking vervolgens werd gedwongen het kostbare product te verzamelen. Noordkreten van zendelingen haalden weinig uit. Theo Gerritse belicht deze moeilijke en aangrijpende periode uit het verleden met heldere pen.
Eerder verscheen in de serie Aspekt Monografie onder redactie van Perry Pierik en Ros De ploert Hanns Albin Rauter en de correcte ambtenaar Wilhelm Harster. De opmerkelijke rechtspleging tegen twee SS-kopstukken en tevens Westerbork. Het door gangskamp en zijn commandant.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
45
Laatste editie
18 januari 2007
Uitgeverij
Uitgeverij Aspekt B.V.
ISBN
9789059112353
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic