Van kerk naar kerk 3 Walcheren - Noord-Beveland

0

Van kerk naar kerk deel 3, Walcheren / Noord-Beveland
In de eerste twee delen van de serie 'Van kerk naar kerk' stond het Rivierengebied in Nederland centraal, thans is het de beurt aan de Zeeuwse eilanden, te beginnen bij Walcheren en Noord-Beveland. Ook dit deel van Nederland heeft in het verleden vaak te maken gehad met de verwoestende werking van het water. Dat ook talloze kerkgebouwen zwaar te lijden hebben gehad van het zeewater, zal bij de rondgang over de eilanden niet onopgemerkt blijven.
Noord-Beveland bezit slechts enkele historische kerkgebouwen; de hervormde kerk in Kortgene is in oorsprong 15de-eeuws en daarmee de oudste op het eiland. Geheel anders is het gesteld met Walcheren. Pittoresk zijn de eeuwenoude kerken in de zogenoemde kerkringdorpen, uitnodigend zijn alom de kerktorens aan de horizon, indrukwekkend zijn de kerken in de stad Middelburg. Deze kerken, groot en klein, worden in woord en beeld aan de lezer voorgesteld; het betreft alle kerken die gebouwd zijn v¢¢r de Tweede Wereldoorlog, alsmede een aantal uit de periode erna. Dit boek biedt tevens de ruimte om uitvoerig het vaak sfeervolle en karakteristieke interieur te belichten, met de Oostkerk in Middelburg als absolute apotheose. Door de speciale route die bij dit alles gevolgd wordt, geeft dit boek niet alleen een compleet en kleurrijk overzicht, maar is het ook een gids voor degenen die zelf op kerkenpad willen gaan.
De auteur, Carel van Gestel, is reeds vanaf zijn jeugd bijzonder geãnteresseerd in fotografie, kerkorgels en spoorwegen. Over dat laatste onderwerp heeft hij al een groot aantal publicaties verzorgd. Bij uitgeverij Aprilis verscheen in 2004 van zijn hand het boek Sporen door Holland.
Niet vreemd is dat Van Gestel via het orgel de laatste jaren eveneens uitermate geboeid is geraakt door het kerkgebouw zelf. Dit boek is daar het derde tastbare resultaat van.
De kerken in onderstaande plaatsen zijn in het boek opgenomen:
Aagtekerke / Arnemuiden / Biggekerke / Brigdamme / Colijnsplaat / Domburg / Gapinge / Grijpskerke / Hoogelande / Kamperland / Kats / Kleverskerke / Kortgene / Koudekerke / Meliskerke / Middelburg / Nieuw- en Sint Joosland / Oostkapelle / Oost-Souburg / Ritthem / Serooskerke / Sint Laurens / Veere / Vlissingen / Vrouwenpolder / Westkapelle / Wissenkerke / Zoutelande
Eerder verschenen in deze serie Van kerk naar kerk:
- De Betuwe - ISBN 978 90 5994 143 4
- Tussen Waal en Maas - ISBN 978 90 5994 230 1
In voorbereiding:
- Schouwen-Duiveland/Tholen/Sint Philipsland
Titel: Van kerk naar kerk deel 3, Walcheren / Noord-Beveland
Auteur: Carel van Gestel
isbn: 978 90 5994 239 4
prijs: 24,95 Euro
Omvang: 144 pagina's
Illustraties: ca. 350 in kleur
gebonden in harde band
Formaat: 22 x 22 cm
verschijnt: 19-06-2009
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
144
Laatste editie
02 juli 2009
Uitgeverij
Aprilis
ISBN
9789059942394
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic