Van Maas tot IJzer

0

Wanneer de toestand in Europa op militair gebied steeds dreigender afmeting gaat aannemen heeft België een gevoel van veiligheid. Door zijn neutraliteit die ons na de onafhankelijkheid van 1830 door de mogendheden werd opgelegd voelt men zich beschermd tegen mogelijke indringers. Maar als de Duitse troepen op 4 augustus 1914 de grens oversteken wordt het bittere ernst. Zonder het zelf te willen geraakt het land betrokken in een wereldconflict dat meer dan vier jaar zal aanhouden. Omvangrijke legers worden op de been gebracht, nieuwe wapens geproduceerd en oorlogsvloten uitgebreid.
In enkele weken tijd wordt bijna gans België onder de voet gelopen. Britse hulp voor de verdediging van Antwerpen komt te laat. De enige mogelijkheid blijft een terugtrekking van de troepen achter de IJzer. Samen met Fransen en troepen van het Britse Gemenebest die de boog rond Ieper verdedigen kunnen de Duitse aanvallen opgevangen worden. Het front stabiliseert zich en de bewegingsoorlog wordt een stellingenoorlog. Meerdere pogingen van de Duitsers om Ieper in te nemen mislukken. Chloorgas noch diepe mijnen kunnen een finale oplossing brengen. Wanneer uiteindelijk in het najaar van 1918 de Duitse troepen moegestreden zijn kan het eindoffensief op gang gebracht worden.
Dit boek brengt de lezer een overzicht van de belangrijkste militaire gebeurtenissen die zich op Belgisch grondgebied hebben afgespeeld. Tevens wordt aandacht besteed aan enkele nevenaspecten zoals de gezondheidsdienst, het lot van de burgerbevolking, de Vlaamse kwestie…gebeurtenissen die de geschiedenis van het mensdom drastisch hebben gewijzigd.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
399
Laatste editie
01 januari 2009
Uitgeverij
Agora/ De Krijger
ISBN
9789072547484
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic