Van verzet tot koude oorlog 1940-1949

0

Voor buitenstaanders komt de vakbeweging dikwijls over als een gesloten, monolithisch geheel. Niets is evenwel minder waar. Als sociale massaorganisatie is de vakbeweging een complex geheel van beroepscentrales, regionale organen en bedrijfssecties waarin leiding en basis een continue, niet altijd gelijklopende dynamiek gaande houden. In die zin is de periode 1940-1949 uitermate relevant. Het waren de jaren van de syndicale collaboratie en het verzet, van de naoorlogse wederopbouw en de roep naar syndicale eenheid. Het waren ook de jaren waarin socialisten en communisten elkaar de macht over de vakbeweging betwistten, een machtsstijd die in de koude oorlogsjaren tot een climax is uitgegroeid.
Deze studie belicht een zeer bewogen episode uit de geschiedenis van het socialistische ABVV en vormt meteen een essentiële bijdrage tot de recente sociaal-politieke geschiedenis van België, en dan meer in het bijzonder van het Belgische communisme en het Waalse renardisme.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
444
Laatste editie
01 januari 2003
Uitgeverij
Academic & Scientific publishers
ISBN
9789054873334
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic