Van vroomheid naar vriendschap

0

Van Vroomheid naar vriendschap is een omvangrijke studie naar het leven van de leden van de Illustre Lieve Vrouwebroederschap te 's-Hertogenbosch. Deze vereniging is na zeven eeuwen de oudste nog bestaande broederschap in de Nederlanden. Onafgebroken vanaf 1318 tot heden hebben vooraanstaande Bosschenaren, maar later ook leden van ver daarbuiten, vorm gegeven aan een religieuze saamhorigheid in de St. Janskerk te 's-Hertogenbosch. Vroomheid, kunst en muziek, alsmede zorg voor de armen namen een belangrijke plaats in in de belevingswereld van de Broeders tot aan de inname van de stad (1629). Daarna bleef de Broederschap bestaan als een tolerante en verlichte sociëteit tot op heden, met leden vanuit de katholieke als ook de reformatorische denkwereld. Tot de leden behoorden o.a. Jheronymus Bosch, componisten, talrijke leden van het Koninklijk Huis en adellijke telgen uit geheel Nederland.
Thans verschijnt van de circa 2150 Broeders een biografische studie, waarin niet alleen de loopbaan van de leden wordt belicht, maar tevens de familierelaties en sociale verbondenheid gedurende 700 jaar. Voor genealogen en stedelijke sociologen een onuitputtelijke bron. Tevens verluchten ca. 2500 afbeeldingen het werk: familiewapens, schepenzegels, grafzerken en vooral portretten tonen de lezer een iconografisch verhaal. Voor kunsthistorici, iconografen en musicologen een onmisbaar naslagwerk. Voor musea, archieven en bibliotheken een must.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
896
Laatste editie
01 oktober 2012
Uitgeverij
Uitgeverij Walburg Pers B.V.
ISBN
9789057308345
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic