Vechten met Lincoln

0

De Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) was een van de bloedigste oorlogen aller tijden. Wat weinigen weten, is dat in die burgeroorlog zo'n duizend landgenoten meestreden, vooral zonen van Belgische immigranten. De meesten van hen vochten aan de zijde van de Noordelijke unie. En met succes, want sommigen schopten het zelfs tot offi cier. Frank Decat vertelt voor het eerst het hele verhaal, meeslepend en levendig, op basis van niet eerder bestudeerde documenten, brieven en getuigenissen. Een vergeten, maar belangrijke episode uit onze geschiedenis, geïllustreerd met uniek fotomateriaal
Bijna 150 jaar geleden brak in de Verenigde Staten het grootste en bloedigste conflict uit dat het Amerikaanse continent ooit heeft gekend: de Amerikaanse Burgeroorlog. Deze macabere voorloper van de Eerste Wereldoorlog werd ideologisch gekruid met de strijd over de afschaffing van de slavernij. In de vier jaar dat de oorlog duurde, kostte hij het leven aan 600.000 mensen. Toen de totaal uitgeputte legers van het Zuiden in mei 1865 de wapens neerlegden, zag de Amerikaanse republiek er helemaal anders uit. Wat weinigen weten, is dat er ook honderden Belgen, vaak zonen van immigranten, meestreden op het Amerikaanse continent, meestal aan de zijde van de Noordelijke Unie en onder leiding van de strijdvaardige president Abraham Lincoln. Sommigen deden dat zo succesvol dat ze het tot officier schopten. Toch is hun verhaal weinig bekend. Historicus Frank Decat trok daarom op reis en zocht naar sporen van deze soldaten. Hij stofte hun brieven af, las hun dagboeken en reconstrueerde op basis van deze schokkende en vaak ontroerende getuigenissen hun verhaal.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
14 mei 2008
Uitgeverij
Lannoo Uitgeverij
ISBN
9789020976175
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic