Verdiept Verleden

,

0

Verdiept verleden
Een eeuw Koninklijke Boskalis Westminster en de Nederlandse baggerindustrie
Bram Bouwens, Keetie Sluyterman
Nederland is wereldberoemd om zijn waterbouwkundige werken, zoals de Afsluitdijk, de Deltawerken en de Europoort. Veel minder bekend zijn de bedrijven die deze werken tot stand brachten. Verdiept verleden plaatst juist deze Nederlandse baggeraars in de schijnwerpers.
Het boek behandelt de geschiedenis van deze bedrijfstak vanuit het perspectief van een van de meest prominente spelers: Koninklijke Boskalis Westminster, opgericht in 1910. Bouwens en Sluyterman laten zien hoe netwerken en familiekapitaal vormden een solide basis voor een aantal toonaangevende baggerbedrijven. Economische groei en de opkomst van de olie-industrie schiepen nieuwe markten waarop de baggeraars succesvol inspeelden door constante vernieuwing en uitbreiding van de vloot. Daarbij ging schaalvergroting gepaard met een opmerkelijke toename in de precisie van de uitvoering. Dankzij hun in Nederland opgebouwde kennis en kunde zagen enkele Nederlandse baggeraars, waaronder Boskalis, kans uit te groeien tot grote internationale ondernemingen, werkzaam van Noord-Rusland tot Zuid-Amerika en van Canada tot China. Ook de groep van medewerkers werd steeds internationaler.
Over de auteur(s):
Bram Bouwens schreef Op papier gesteld; de geschiedenis van de Nederlandse papier- en kartonindustrie in de twintigste eeuw (2004) en werkt samen met Joost Dankers aan het boek Concurrentie en concentratie over het Nederlandse bedrijfsleven. Keetie Sluyterman is hoogleraar bedrijfsgeschiedenis. Zij schreef onder meer Kerende kansen. Het Nederlandse bedrijfsleven in de twintigste eeuw (2003) en deel 3 van de Geschiedenis van Koninklijke Shell (2007). Beide auteurs zijn verbonden aan het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
454
Laatste editie
20 november 2010
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789085069492
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic