Vergeten dagen

16

In Vergeten dagen verbindt Eveline Vanhaverbeke op ingenieuze manier de verhalen van vijf personen die ieder op hun eigen wijze terugkijken op de gebeurtenissen die dertig jaar geleden hebben plaatsgevonden in W, een dorp in de Vlaamse Westhoek.

Het is 2015. De gepensioneerde commissaris Gaston - kort geleden sloot hij zijn nochtans erg succesvolle carrière af - kijkt terug op een zaak die plaatshad in het jaar 1983. Op een zomerdag zijn de tienjarige gehandicapte en zieke zoon van de kasteelheer, de zestienjarige dochter van een advocaat en een veertigjarige professor verdwenen. Ondanks intensief onderzoek en het ondervragen van zowat alle bewoners van het dorp heeft de commissaris nooit een aanknopingspunt kunnen vinden. Het enige element dat de drie verdwenen personen met elkaar in verband bracht, was dat ze alle drie aanwezig waren op een feest dat de kasteelheer gaf, de avond voor hun verdwijning.

De zeventigjarige Annette dwaalt in haar lege café rond. Direct na de verdwijningen is haar populaire café leeggelopen doordat de dorpelingen elkaar niet meer in de ogen durfden te kijken. De vrouw vindt in alle eenzaamheid troost in haar rozenstruiken die ze verzorgt als waren het de kinderen die ze nooit heeft gehad.

De eveneens ongeveer zeventigjarige dokter Victor Vanmeenen wordt verteerd door schuldgevoelens. Hij heeft zijn leven nooit meer volledig kunnen opnemen na de verdwijningen en heeft verwoede pogingen ondernomen om het hele gebeuren te ontkennen. Meer dan dertig jaar lang heeft hij in de waan geleefd dat zijn vrouw niets afweet van zijn aandeel in de gebeurtenissen.

Charlotte, de zus van Johanna, het zestienjarige meisje dat op die bewuste zondag verdween, is het verlies nooit te boven gekomen. Hun moeder heeft kort na de verdwijning zelfmoord gepleegd. Ondanks deze tegenslagen is ze erin geslaagd als succesvolle advocate met haar vader samen te werken en haar leven weer in handen te nemen.
De tweeënveertigjarige Charles, toentertijd de beste vriend van het verdwenen kind van de graaf, is zwaar getekend door de verdwijning van de jongen die hij als zijn broer beschouwde. Hij kampt nog steeds met angsten, en de vraag wat er precies gebeurd is blijft hem kwellen en zijn leven bepalen.

In Vergeten dagen blikken deze vijf personages terug op de gebeurtenissen in 1983. Naarmate de geschiedenis zich ontvouwt, wordt duidelijk welk gruwelijk drama ten grondslag ligt aan de drievoudige verdwijning.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
30 september 2015
Uitgeverij
Uitgeverij Marmer
ISBN
9789460682452 , 9789460688423

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,95 Bestel het ebook bij Libris voor 14,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,95 Bestel het ebook bij Blz. voor 14,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersHebban recensie

    Kees van Duyn Hebban Recensent

Ruim dertig jaar zwijgen: onwerkelijk en bizar

door Kees van Duyn op 23-11-2015

Eveline Vanhaverbeke wilde al op jonge leeftijd schrijfster worden. Vanwege haar studie en het gezinsleven raakte deze ambitie wat naar de achtergrond. Na het zien van een interview met Dimitri Verhulst besloot ze haar droom waar te maken. Dat resulteerde in 2010 in haar eerste roman: De kleur van de sterren. Ze kreeg hiervoor meteen lovende kritieken. In 2013 verscheen De verborgen prelude  en...


Lezersrecensies (6)

Wondermooi!

door: Ann V.U. 1 like
Van begin tot eind heb ik genoten van dit mooie boek, voor mij is dit een echt literair pareltje! De schrijfstijl, de manier waarop heden en verleden afwisselend worden beschreven vanuit de verschillende personages, hoe het dorp wordt omschreven, en de mensen die er wonen...buitengewoon...

Op de laatste bladzijdes wordt het als verfrommeld prop papier open gevouwen en onthuld het de laatste geheimen

door: Anja de Rijk 1 like
De exemplaar mocht ik ontvangen van Uitgeverij Marmer, waarvoor dank! Het lag even op de stapel. Door mijn moeheid (Pfeiffer) kon ik mij er niet voldoende op concentreren. Nu heb ik dat bij meer dingen, dus neem maar aan van mij dat het niet aan het boek lag. De cover en de flaptekst spraken me aan...

Soms kom je er niet meer onderuit, zelfs al zou je dat willen.

door: Mieke Schepens 1 like
Het is de zomer van 1983: In W, een dorp in de Vlaamse Westhoek verdwijnen drie mensen tijdens een groot feest op het kasteel van Guillaume, Graaf de Gavarnie. Hij geeft dit feest ter ere van zijn veertigste verjaardag. De verdwenen personen zijn; Jean-Louis de tienjarige zoon van de Graaf, Johanna...

Trage opbouw en verwarrende hoofdstukken

door: More Delight 1 like
Toen ik de samenvatting van ‘Vergeten dagen’ las, werd mijn aandacht gelijk getrokken. Wat was er met de drie hoofdpersonen gebeurd? Ik werd nieuwsgierig en wilde dit boek heel graag lezen. Ik verheugde me op een thriller die me, tot de conclusie, zou boeien. Helaas werd ik teleurgesteld. Het...

Absolute topper

door: anne-marie margrete dewachter franke 1 like
Vergeten Dagen. Eveline Vanhaverbeke

 

 

Eveline Vanhaverbeke. Een geval apart… Zij laat zien dat een thriller absoluut een literair jasje kan krijgen, ook in het Nederlands, ja.

Toen ik het boek las, had ik van bij het begin het gevoel in het verhaal te worden getrokken. Een Vlaams dorp, de...

Geen thriller maar trage roman

door: Wendy Koedoot 1 like
Het is 2015. De gepensioneerde commissaris Gaston - kort geleden sloot hij zijn nochtans erg succesvolle carrière af - kijkt terug op een zaak die plaatshad in het jaar 1983. Op een zomerdag zijn de tienjarige gehandicapte en zieke zoon van de kasteelheer, de zestienjarige dochter van een advocaat...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic