Verwondering

,

8

Artikelen 1
'Zijn beste werk' noemde Hugo Claus "De verwondering", een caleidoscopische roman uit 1962.
Victor-Denijs de Rijckel, een 37-jarige leraar Engels-Duits, leidt na zijn scheiding een uitzichtloos leven. Als hij op het Bal van het Wit Konijn in Oostende een gemaskerde vrouw ziet, ontwaken opnieuw zijn driften. Haar spoor leidt naar een kasteel in de West-Vlaamse velden. Dat blijkt ook het brandpunt van de verering voor een zekere Crabbe, een voorman van het fascisme die tijdens de oorlog mysterieus verdween. Gaandeweg gaat de Rijckel zich steeds meer met Crabbe identificeren.
"De verwondering" volgt de grillige zoektocht van een gekwelde man naar zichzelf en zijn plek in een benauwende wereld. Het is een donker verhaal, bevolkt door lelijke, brutale figuren, maar allen door Claus ruimhartig getekend met humor en mededogen.
Bart Meuleman maakte van het boek een levendige, bijna filmische theatertekst.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
22 januari 2014
Uitgeverij
Uitgeverij Epo
ISBN
9789021497365 , 9789062878772 , 9789023407249 , 9789023454045 , ...


Artikelen over Verwondering

  Meer artikelen
Advertentie

Lezersrecensies (2)

begonnen en gestopt met dit 'meesterwerk' van Hugo Claus

door: Désirée van der Heijden 1 like
Heel gemotiveerd was ik begonnen aan dit boek. Heb keurig de eerste 100 bladzijden gelezen, omdat gezegd wordt dat je die zeker moet lezen om het boek een kans te geven. Maar na deze bladzijden ben ik gestopt met dit boek. Ik mis teveel om het verhaal te kunnen volgen, mij lukt het niet. Misschien...

Hugo Claus - De verwondering voor #AugustusKLM

door: José 1 like
Omschrijving: De verwondering noem ik een meesterwerk, in het volle bewustzijn dat die eretitel in de Vlaamse literatuur slechts bij hoge uitzondering kan gebruikt worden. Aldus Paul de Wispelaere in De Vlaamse Gids. De meest burleske buitelingen uitvoerend, gunt Claus ons hier als een superbe...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic