Vesting Antwerpen 3 Schelde- en Redeverdediging 1838-1944

0

Robert Gils (23 maart 1930) kreeg reeds tijdens zijn militaire loopbaan interesse voor militaire bouwwerken. Als lid van de Simon Stevinstichting bestudeerde hij de in ons land nog overblijvende versterkingen en publiceerde daar talrijke artikels over. Voor de reeks Belgie onder de wapens schreef Gils reeds Be-vestigd verleden, een verhelderend boekwerk over het ontstaan en het gebruik van militaire versterkingen.
Daarbij aansluitend startte hij een reeks over de Vesting Antwerpen die de geschiedenis van de Antwerpse fortengordel beschrijft. Na deel I Bakstenen Schoonheid en Deel 2 De pantservesting, brengt hij nu een gedetailleerde studie over de Schelde- en Redeverdediging in Deel 3.
De Schelde is voor Antwerpen de bron van zijn welvaart. De verdediging daarvan vormde dan ook een belangrijke factor toen de stad omringd werd met forten en uitgebouwd werd tot het Nationaal Reduit tussen 1860 en 1914. De forten moesten een vijandelijke vloot beletten de stroom op te varen en de stad en de haven te beschieten. De Schelde- en Redeverdediging was dan ook een bittere noodzaak.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
80
Laatste editie
12 december 1999
Uitgeverij
Agora/ De Krijger
ISBN
9789072547729
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic