Vijf grotesken

0

VIJF GROTESKEN: deel 2 in de reeks BELGICA: korte verhalen en essays uit de Vlaamse en Franstalige Belgische literatuur.
Novellen waarin ik de mensen probeer voor de aap te houden, zo betitelde Paul van Ostaijen zijn grotesken wel eens. In deze verbluffende teksten vol absurde uitvergrotingen trok hij van leer tegen de wantoestanden van zijn tijd. Elke logica kwam er genadeloos op losse schroeven te staan. De stad en de erotiek zijn de stuwende krachten in deze nieuwe selectie van vijf grotesken. Zoals in het beruchte verhaal Het bordeel van Ika Loch, waarin een hoerenwaardin met krachtige hand haar klanten dirigeert. Of in Werk en spaar!, waarin Everardus Breeske bezeten raakt van demi-mondaine Angèle Hoedemakers. Beter één nacht met deze schoonheid dan dozijnen nachten van half-en-half erotiek, luidt de hoop. Helaas. InVan Ostaijens grotesken is de liefde altijd wrang en meestal wreed.
PAUL VAN OSTAIJEN [1896-1928] beproefde in zijn korte leven een immense variëteit aan literaire genres, die hij doordesemde met de impuls van het nieuwe. De lyrisch dichter en onverschrokken vormexperimentator bedreef ook theaterkritiek, boog zich over kunst en politiek en was een trefzeker essayist. Van Ostaijen introduceerde het expressionisme in de Vlaamse letteren en evolueerde in zijn ontregelende grotesken naar een nihilistisch dadaïsme. Hij debuteerde in 1916 met de dichtbundel Music-Hall, in 1918 verscheen Het Sienjaal. Tot zijn invloedrijkste werk behoort detypografische en uiterst klankrijke poëzie uit Bezette Stad [1921] en DeFeesten van Angst en Pijn [1921, postuum verschenen in 1928].
Van een helder en informatief nawoord voorzien door DIRK LEYMAN
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
20 februari 2010
Uitgeverij
Uitgeverij Voetnoot
ISBN
9789078068570
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic