Vlaanderen en zijn buitenlandse betrekkingen

0

Belgisch ere-ambassadeur Jan Hendrickx beschrijft op zeer inzichtelijke en heldere manier het ontstaan van het Vlaams buitenlands beleid. 'Blik-opener' die historisch inzicht en verkennend uitzicht biedt over wat Vlaanderen met zijn buitenlandse betrekkingen kan realiseren Standaardwerk over een te weinig gekend terrein in de Vlaamse staatswording: hoe Vlaanderen zich in tijden van globalisering op de wereldkaart plaatst Vanwaar komt het eigen Vlaams verdragsrecht? Hoe werd dit concreet vormgegeven? Wat brengt de toekomst? Vrij complexe materie op een heel toegankelijke manier beschreven
De verschillende staatshervormingen sedert 1970 maakten van België een federale staat. Vlaanderen verwierf hiermee een groot pakket eigen bevoegdheden. Minder bekend bij het grote publiek is het feit dat voor al deze eigen bevoegdheden waarvoor Vlaanderen binnen België bevoegd is, het ook buiten België deze bevoegdheden kan uitoefenen. Hiervoor beschikt Vlaanderen sedert de vierde staatshervorming van 1993 over een volwaardige verdragsrechtelijke bevoegdheid. Zoals dit in termen van staatsrecht genoemd wordt: 'in foro interno, in foro externo'. Jan Hendrickx beschrijft in dit boek op een bijzonder inzichtelijke en heldere manier de wordingsgeschiedenis van het Vlaams buitenlands beleid. In het eerste deel van het boek neemt de auteur ons op sleeptouw met een uniek historisch overzicht: hoe met horten en stoten België gaandeweg werd omgevormd tot een federale staat en de oorsprong en aanzet van eigen Vlaamse buitenlandse betrekkingen terug te vinden is in de doorbraak van de cultuurautonomie sedert de eerste staatshervorming van 1970. De auteur schetst hier glashelder en overzichtelijk een bijzonder stuk boeiende geschiedenis van het Vlaamse autonomiestreven. In het tweede deel geeft de auteur een panoramisch overzicht hoe de Vlaamse regering de voorbije legislatuur 2004-2009 haar buitenlands beleid vorm heeft gegeven en in de praktijk vertaald. Jan Hendrickx schetst in het derde deel van dit boek met diplomatieke flair een aantal persoonlijke kanttekeningen en kritische bedenkingen bij de manier hoe Vlaanderen omspringt met de invulling van zijn buitenlandse betrekkingen.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
12 januari 2010
Uitgeverij
Lannoo Uitgeverij
ISBN
9789020988017
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic