Vladimir Poetin

5

Artikelen 3
Boris Jeltsin maakte van Rusland een soort monarchie. Hij zette op de laatste dag van 1999 zijn kroon op het hoofd van Vladimir Poetin. De KGB-kolonel vervolmaakte de rol van gekozen monarch en autocraat. Hij plantte na acht jaar een kroon op het hoofd van Dmitri Medvedev en maakte hem daarom onderkoning. Zelf omkleedde Poetin zich met de hermelijnen mantel van de ´nationale´ leider. Macht in Rusland hangt al eeuwen aan een persoon. De hofhouding van de monarch verdeelt onderling de rijkdommen van Rusland. Wie in de hofhouding afwijkend gedrag vertoont ontmoet de ijzeren hand van de monarch en riskeert verbanning of opsluiting.
De oppositie krijgt wat speelruimte in de marge van de samenleving, maar moet niet proberen uit die speeltuin te ontsnappen. Het parlement, rechtbanken en de pers zijn konings dienaren. Het leven in Poetins monarchie heeft een hoog absurditeitsgehalte. Het straatvechtertje uit Leningrad is eerder een filmster uit een derderangs vechtfilm dan een nationale leider met koninklijke verfijning. Het spel om de persoonlijke macht prevaleert in het Kremlin. Ik ben er ooggetuige van en registreer het koningsdrama dat zich dagelijks voor mijn ogen afspeelt in verbazing.

Peter d´Hamecourt woont en werkt al 23 jaar in Rusland. Hij bediende vanuit Moskou jarenlang de Nederlandse publieke omroep (NOS, Nova, Een Vandaag en vele radioprogramma´s) en de Belgische publieke omroep VRT. Ook schreef hij voor het Algemeen Dagblad. Hij heeft een oeuvre van vijf boeken bij uitgeverij Conserve gepubliceerd over Rusland en daarvoor over de bestorming van het theater in Moskou. Hij geldt in Nederland en België als de Ruslandexpert bij uitstek.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
09 december 2011
Uitgeverij
R.L.Bezemer - de Rode Kamer
ISBN
9789491259593 , 9789054293170


Artikelen over Vladimir Poetin

Russische uitgeverij in opspraak
12 augustus 2015 2 likes
Optrekken met dictators
29 maart 2015 1 like
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 12,50 Bestel het ebook bij Libris voor 9,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 12,50 Bestel het ebook bij Blz. voor 9,95
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersLezersrecensies (2)

Treffend en meeslepend boek over 'Koning' Poetin

door: Christian Deterink 1 like
De journalist Peter d’Hamecourt is een begenadigd verteller, zo was mij al eerder gebleken uit zijn boeken ‘Moskou is een gekkenhuis‘ en ‘Rusland in gijzeling’. En ook dit boek gaat weer over het altijd fascinerende Rusland. d’Hamecourt vertelt over de opkomst van Poetin, die...
ebook

Leiderschap?

door: DorienN 1 like
Peter d’Hamecourt was van 1989 tot 2008 correspondent in Moskou, voor o.a. het NOS Journaal en het AD. Hij heeft de opkomst van Vladimir Vladimirovitsj Poetin van dichtbij meegemaakt, en heeft dit interessante boek over hem geschreven. D’Hamecourt put uit verschillende bronnen: vrienden,...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic