Vleugelslag

47

Top25's 1
In zijn roman Vleugelslag onderzoekt Lamb hoe oorlog en geweld mensenlevens onherroepelijk doen ontsporen. Mythen, psychologie en een familiegeschiedenis die vele generaties teruggaat, vormen de bouwstenen van deze roman. Wally Lamb heeft met dit boek een literaire krachttoer geleverd, een meditatie over het menselijk tekort en tegelijkertijd een onverschrokken maar liefdevolle karakterstudie - precies datgene wat zijn vele fans van hem verwachten.

Als de 47-jarige docent Caelum Quirk en zijn vrouw Maureen, een schoolverpleegster, naar Colorado verhuizen, komen ze beiden op dezelfde middelbare school te werken. In 1999 keert Caelum voor een paar dagen terug naar zijn geboorteplaats Three Rivers, Connecticut, om bij zijn stervende tante te zijn. Wanneer hij op een morgen de televisie aanzet, ziet hij beelden van hun school: Columbine High School, waar zich op dat moment een drama afspeelt. En hij weet: zijn vrouw is die dag op de school aan het werk.
Maureen bevindt zich inderdaad in de school en is getuige van het bloedbad. Wonderbaarlijk genoeg overleeft ze het drama, maar ze betaalt daarvoor een hoge tol: ze kan het trauma niet te boven komen.

Caelum en Maureen ontvluchten Colorado om op de familieboerderij in Three Rivers een illusie van veiligheid te hervinden. Terwijl Maureen er alles aan doet om weer de oude te worden, stuit Caelum in een van de slaapkamers van het huis op oude dagboeken, brieven en krantenknipsels. Het intrigerende verhaal dat zij vertellen omspant vijf generaties Quirks, vanaf de Amerikaanse burgeroorlog tot Caelums eigen problematische jeugd. Stukje bij beetje reconstrueert Caelum het leven van de vrouwen en mannen wier erfenis hij met zich meedraagt en hij ontdekt de schokkende waarheid over zijn eigen afkomst. Lang begraven gevoelens van angst, boosheid, schuld en verdriet komen boven - maar leiden ook tot inzicht en tot hoop voor de toekomst.

Vleugelslag is een prikkelende en aangrijpende roman. Wally Lamb toont zich een virtuoos verteller die dankzij een verscheidenheid aan stemmen en een bonte verzameling personages een beeld weet te geven van het mensdom in al zijn facetten.

De vorige twee boeken van Wally Lamb, Walvismuziek en Vergeef me, hebben veel lezers geraakt, dankzij hun levendige verteltrant, groot psychologisch inzicht en bijtende humor. Een van de critici noemde Wally Lamb een 'hedendaagse Dostojevski', wiens personages niet alleen worstelen met hun verleden, maar ook met een 'spottende, sadistische God', in wie ze niet geloven, maar tot wie ze zich niettemin wenden in tijden van nood. (New York Times)

Een feest van herkenning voor de Wally Lamb-fans

De tienduizenden lezers van Vergeef me zullen tot hun vreugde in Lambs nieuwe roman een aantal bekenden tegenkomen. Een groot deel van Vleugelslag speelt zich af in de geboorteplaats van de hoofdpersoon, Three Rivers - dat ook het decor was van Vergeef me. De mannelijke hoofdpersoon van Vleugelslag zat in de klas met de tweeling Thomas en Dominick uit Vergeef me, en ook de sympathieke dokter Patel speelt weer een rol.
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
Inge de Heer , Johannes Jonkers
Laatste editie
25 oktober 2010
Uitgeverij
Mouria
ISBN
9789021034928 , 9789045800745 , 9789045801728 , 9789045801735
Advertentie

Lezersrecensies (4)

Niet de beste van Wally Lamb

door: Christian Deterink 1 like
Dit is inmiddels het derde boek van Lamb dat ik gelezen heb, na Walvismuziek en ‘I Know that much is true’ (de laatste heb ik in het engels gelezen). Het is ook verreweg het dikste. Het moet gezegd: het is weer een echte ‘Lamb’: een ontzettend goed geschreven verhaal waarin de...

Recensie Vleugelslag

door: 1 like
Bijzonder en indrukwekkend boek, met veel diepgang. Verschillende verhaallijnen lopen als een puzzel in elkaar. Beetje bij beetje leer je de hoofdpersoon kennen en vooral begrijpen.

Recensie Vleugelslag

door: Myriam van der Zweep 1 like
Goed boek. Werd vaak meegezogen. Over menselijk tekort. Wally Lamb weet zijn personages zo duidelijk neer te zetten (vooral Caelum) dat ik me echt aan hem zat te ergeren.Alsof het een echt levend persoon was - en niet een fictief personage uit een boek. Later kreeg ik wel begrip voor zijn...

Recensie Vleugelslag

door: caarrip 1 like
Hoofdpersoon Caelum Quirk werkt samen met zijn vrouw Maureen op een middelbare school in Colorado. Hij werkt als docent en zij is schoolverpleegster. Caelum wordt voor familiezaken teruggeroepen naar zijn geboorteplaats, Three Rivers in Connecticut. Wanneer hij de volgende morgen vanuit Three...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic